Историкът Кирил Алексиев: Солунската гимназия създава елита на българската нация в Македония 

Д-р Кирил Алексиев е вр.и.д. директор на РИМ – Благоевград. Роден е през 1979 г., учил е в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и в ЮЗУ „Неофит Рилски“, където е завършил история като бакалавър и магистър. Също така е с втора магистратура по международно право и международни отношения; доктор по международно право и международни отношения. Работи в музея от 2013 г.

– Д-р Алексиев, как започнахте своята кариера в РИМ – Благоевград?

– Като уредник по нова и най-нова история. През 2018 г. ме назначиха за вр.и.д. директор на музея в Благоевград. Бих се явил на конкурс за титулярен директор. Ако не се кандидатирам, това означава, че ще предам екипа, който стои зад мен.

– Какво е за Вас Солун, Солунските братя и особено актуалната напоследък тема – българска или славянска е писмеността ни…

– Не може да се отговори еднозначно. Това е доста сериозен исторически спор. Това, което обаче мога да кажа, е, че Солунската гимназия е училището, което създава елита на българската нация в Македония в края на 19-и и началото на 20-и век.

– Вие като историк бихте ли се нагърбили със застъпване на теза какъв е бил Гоце Делчев? Или пък светите братя Кирил и Методий?

– В свое писмо до Никола Малешевски Гоце Делчев ясно се определя какъв е! Повече какво може да се добави по въпроса?

Относно братята Кирил и Методий – те са били на висока длъжност във Византийската империя. Но това не означава, че те не са български светци. Азбуката, на която ние пишем днес, е създадено от св. Климент Охридски и е наречена „кирилица“ в чест на св. св. Кирил и Методий! Азбуката, която създават светите братя, е глаголицата. От тази гледна точка да наричаме азбуката, на която пишем, българска азбука е много правилно! Защото тя е създадена в България от свети Климент Охридски по заръка на цар Борис Първи.

Спорен момент е и дали азбуката е създадена в Охрид! По мое мнение тя е създадена в Преславската книжовна школа и едва след това е пренесена в Охрид. Целта е била популяризиране на езика ни в тези земи! А Климент е бил проводник на българската държавна политика.

– Как бихте коментирали работата на българо-северномакедонската историческа комисия?

– Според мен колегите историци от Република Северна Македония винаги са се опитвали да избягат от отговорност! И не мога да не споделя своите впечатления, че в последните 100 години при нашите съседи е изливана масова омраза спрямо България!

– Ще Ви провокирам с дати от българската история и Вие да направите професионален коментар за тях.

– Да, разбира се!

– Трети март?

– Значима дата в българската история!?! Защо да не е?

– Някои не споделят виждането тогава да е националният ни празник…

– Защо да не бъде? Това е датата, в която българският народ най-близо се докосва до своя национален идеал! И дори само заради това Трети март трябва да се чества като национален празник. На тази дата за първи път в правния мир се използва изразът „България“ като държавност! С други думи получаваме международно признание!

– 6.09.1885 г.?

– Всеки един успех на българската нация е успех за целия народ! Независимо дали сме във или извън границите на Република България, Народна Република България, Царство България!

– Детронацията на Батенберг…

– Вследствие на Съединението, но корените му са по-дълбоки.

– 22.09.1908 г.; 9.09.1944 г., 10.11.1989 г.?

– Повечето страни по света празнуват датите на своята независимост! На датата на нашата Независимост вече сме пълноправни членове в правния мир!

Другите две дати не бих ги оприличил от този ранг като 3 март или 6 септември. Това са дати, които предизвикват конфликт в обществото! Ние като народ, като общество трябва да търсим дати, които ни обединяват, а не ни разделят!

– Какво според Вас се е случило на 9 септември? Бунт, преврат, революция?

– Темата е много сериозно натоварена с политическо влияние и идеология! Ще Ви отговоря така – зависи от критериите, които са заложени! Чисто технически това си е военен преврат!

– Как гледате на отношенията НРБ – Съветски съюз; Република България – Руска федерация; Царство България – Руска империя? Република България – Република Турция, Царство България – Османска империя? Имало ли е турско робство, османско владичество, турско/османско присъствие…

– Вижте, империите са мултифункционални и техният национален въпрос не стои по този начин, както се разглежда днес! Дали е робство, или присъствие? Отново въпрос на гледна точка! За Христо Ботев, Васил Левски и всички революционери това е робство! Според мен най-правилният термин е османско владичество! Османската империя от онова време не е днешна Турция! Въпреки че се явява правоприемник на империята!

Руската империя – съюзник или враг? Нито Русия е била длъжна да ни освобождава, нито ние трябва да се превръщаме в роби на Русия! Никога не трябва да забравяме, че Руската империя повежда войни, чрез които ние се освобождаваме! Но руският император преди всичко е преследвал своите интереси! И невинаги тези интереси са съвпадали с нашите!

Когато се разглеждат международни отношения, чувства не трябва да има! А хладен разум! Англичаните са го казали: Няма вечни приятели, има вечни интереси! Ето, британската корона е голям противник на Санстефанска България, но първа признава Съединението! Защо? Защото Съединението накърнява интересите на Руската империя!

Друг пример – Австро-Унгария наред с Руската империя е голям враг на нашите интереси в Македония! Но първа признава независимостта ни! Защо? Защото по този начин успява да анексира Босна и Херцеговина!

Георги АРГИРОВ