Историци представиха фотодокументалния албум за генерал Георги Тодоров

Директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска (най-вляво) и съставителите представиха фотоалбума.
  • Той винаги се е чувствал дупничанин, въпреки че не е роден в Дупница, кумувал на над 1500 сватби, каза правнукът му Михаил Захариев

  • Хората в града са го наричали „нашия генерал”, добави неговият родственик

  • И цяла дисертация ще бъде малко за живота на командира на 7-а пехотна Рилска дивизия, категоричен бе председателят на едноименното читалище Стоян Ушатов

Фотодокументалният албум за живота и делото на командира на 7-а пехотна Рилска дивизия ген. Георги Тодоров бе представен на обществеността в Дупница. Албумът е под наслов „Документални снимки за Първата световна война от архива на генерал Георги Тодоров” и се издава по идея на уредника в Исторически музей-Дупница Александър Китанов.

Правнукът на генерала – Михаил Захариев

Той е съставител и автор на библиографската част. Идеята е осъществена в партньорство с Македонския научен институт. Редактори са председателят на института доц. Александър Гребенаров и д-р Георги Георгиев. Директорът на местния музей Анелия Геренска водеше представянето на албума, което събра в Заседателната зала на община Дупница историци, читалищни дейци, ученици и граждани. Тя подари копия на изданието на градската библиотека в града, на НЧ „Ген. Георги Тодоров” и на регионалните музеи в Благоевград и Кюстендил. Училищните библиотеки в Дупница също ще получат фотоалбума.
Правнукът на ген. Тодоров – Михаил Захариев, говори пред дупничани за своя бележит роднина. Той разказа истории, които го показват не само като изключителен военен стратег, но и като голям човек.

Учениците от Гимназия „Христо Ботев” показаха презентация.

„Генерал Георги Тодоров е дал своя живот за България. Той винаги се е чувствал дупничанин, въпреки че не е роден в Дупница. Местните хора са го уважавали изключително много и той винаги се е чувствал силно свързан с града. Неслучайно дупничани са го наричали „нашия генерал”. Общественици от Дупница са помогнали с дарения за изграждането на къщата на прадядо ми в София. За съжаление обаче тя вече не съществува. Генерал Тодоров е притежавал много ценни чисто човешки качества и винаги се е старал да сътворява. Оставил е частици от себе си и по отношение на градоустройството. След уволнението си е събирал пари за построяването на банята в квартал „Овча купел” в София, както и за чешма в санданското село Левуново и др. Той е полагал грижи както за войниците си, така и за своето семейство и това на съпругата му. Може би е интересно да се отбележи, че е кумувал на над 1500 сватби”, заяви Михаил Захариев.

Представянето бе уважено от историци, читалищни дейци и граждани.

Правнукът е съдействал за събирането на данните за албума на Александър Китанов и редакторите доц. Александър Гребенаров и д-р Георги Георгиев.
„Този албум е факт благодарение на спечеления конкурс за финансиране, който бе обявен от Министерството на културата във връзка със стогодишнината от края на Първата световна война. В изданието са събрани архиви, документи и снимки за живота и делото на генерала, които се съхраняват в Исторически музей-Дупница”, коментира Александър Китанов.
Историкът доц. Иван Петров оцени подобаващо албума и поздрави колегите си за работата.

Фотоалбумът за генерал Георги Тодоров

„Библиографичното издание е много добро. Самите снимки са доста добре структурирани в хронологичен порядък. Целият албум създава много добро впечатление и дано да достигне до повече хора. Според мен бъдещето е в подобни издания и издаването на такива трябва да се насърчи. Може би все повече музеи ще започнат да популяризират богатствата на техните фондове по този начин”, каза доц. Петров.

Мултимедийната презентация е спечелила първото място в националния конкурс „Пространство и време”.

Деветокласниците от Гимназия „Христо Ботев” изнесоха пред присъстващите интересни факти за генерал Георги Тодоров. Карина Шалева, Георги Смиленов и Йордан Владимиров са направили специална презентация с името „По стъпките на една фотография”. Учениците и техният преподавател по история Анелия Андонова са спечелили първото място в националния конкурс „Пространство и време” във Велико Търново именно с мултимедийния продукт, посветен на генерал Георги Тодоров.
Председателят на дупнишкото читалище, носещо името „Ген. Георги Тодоров”, Стоян Ушатов също се включи в представянето с информация за командира на 7-а пехотна Рилска дивизия. Той бе категоричен, че дори и цяла дисертация ще бъде малко за живота на генерала.