Италианският износ на храни гони нов рекорд

Тази година италианските износители на храни и селскостопанска продукция могат да поставят нов рекорд. Според анализаторите от фермерската организация „Колдирети” стойността на експорта ще надмине 50 милиарда евро.

По данни на митническата администрация износът през първото полугодие е с 11% над същия период на 2020-а. Ограниченията за заведенията, наложени в цял свят заради коронавируса, са нанесли тежък удар върху експорта, но той е компенсиран от приготвянето на италиански специалитети в домашни условия, обясняват развитието от „Колдирети”. Освен това извънредната ситуация е накарала много хора да преосмислят хранителния си режим и да се обърнат към по-здравословния начин на живот, предлаган от средиземноморската кухня.

Сред най-големите клиенти за италиански продукти са Съединените щати, чийто внос през първото полугодие се е увеличил с 18%. Основната причина е влязлото на 11 март в сила споразумение между САЩ и Европейския съюз, с което за срок от пет години бяха премахнати наказателните мита, въведени заради спора за субсидиите за самолетостроителите.

Най-много аграрни продукти и храни Италия изнася за Германия, като доставките за федералната република са нараснали с близо 7 на сто. На второ място след Съединените щати по ръст на вноса е Китай, който през първите 6 месеца на годината е увеличил импорта с 58%.

Италианските продукти обаче са сред най-често фалшифицираните. От „Колдирети” изчисляват, че на всеки три оригинални храни се падат по две имитации, чиято стойност достига 100 милиарда евро./agro.bg