ИТН, ГЕРБ и БСП влизат в сблъсък за Благоевград

Изключително интригуващ сблъсък между кандидати на “Има такъв народ” (ИТН), ГЕРБ и БСП ще се състои на частичния вот в Благоевград. През уикенда формацията на Слави Трифонов се регистрира в ЦИК за участие, а почти сигурно претендентът й ще бъде бившият общински съветник и депутат в краткия парламент през април Илко Стоянов. В средата на миналата седмица ГЕРБ подкрепи председателя на общинския съвет Андон Тодоров. Зад него застана и силната в региона ВМРО. По-рано БСП даде рамо на досегашния кмет Румен Томов.

Засега официално регистрирани са Тодоров и Томов като независими кандидати, а инициативен комитет издига и местната общественичка Людмила Костадинова. Най-вероятно кандидат на “Демократична България” ще е лекарката Виктория Каракостова.

Изборите ще се проведат на 27 юни. Най-вероятният втори тур ще се проведе точно седмица преди предсрочния парламентарен вот.

Освен партийно, изборите в Благоевград са от значение и заради машинното гласуване. Градът е полигонът, на който ще бъде тествано то във варианта, разпореден от новия Изборен кодекс. В общината има 150 секции, като само в 15% от тях вот ще се упражнява по традиционния начин./СЕГА