И замириса на бабини гозби! Деца от Ярджиловци търсят “супер тайни и секретни” рецепти в старите тефтери

Да посрещнем коледните празници с добри дела, пожелания и вкусни рецепти от старите съкровищници! Под този надслов стартира съвместна коледна арт програма на Регионалната библиотека “Светослав Минков” в Перник и основно училище „Отец Паисий“ в село Ярджиловци.

Библиотеката предоставя арт материалите за Коледа – красиви картички и книгоразделители, на които учениците трябва да напишат своите коледни благопожелания към близките. Най-малките ученици ще оставят своето послание за доброто дело, което искат да направят, а по-големите имат за задача да издирят и запишат коледна рецепта от тефтера на баба. С най-красивите и оригинални творения на децата от Ярджиловци ще бъде направен колаж, който ще бъде изложен пред детския отдел на библиотеката. На сайта и фейсбук страницата на библиотеката ще се публикуват най-интересните коледни рецепти.

Ето и красивото послание на преподавателя Албена Савова, която е главният мотиватор и организатор на арт събитието в училището:

“Пристъпва празничен и красив декември, тихо и на пръсти. Детските личица стават звездички – светят… в очакване на подаръците. Вниманието и грижата за децата са онази магия, която прави празника толкова обичан. Заради усмивките и радостта им, декември е толкова желан. Забързани като снежинки, хайде да поспрем! Да видим, че не падат, а танцуват.
Децата от основно училище „Отец Паисий“ ще напишат своите мили послания към обичаните си хора. Те ще бъдат оригинални и искрени в празничните дни. Ще облекат в коледно кожухче пожеланията си към мама и татко, баба и дядо… и близки. Ще напишат съкровените си желания и в коледните вечери ще ги зарадват. Всеки може да сътвори уют… с присъствие и желание да го направи.
Преди коледната ваканция учениците от от първи до седми клас ще направят колаж от снимки със своите празнични пожелания. Може да почерпите вдъхновение за вашето коледно послание.
Децата от първи до четвърти клас ще опаковат подаръка на семействата си в добро дело.
Грижата е обич… а коледното време е най-подходящо. Със специални карти малчуганите ще напишат своя подарък към мама и тате и след това ще се постараят да го изпълнят. Ще бъдат послушни! Нали по Коледа стават чудеса…
А в коледните и новогодишни празнични вечери винаги ухае на вкусно. Мандарини и портокали, сладки или пък шоколад. Сръчните ръце на учениците от училището ще нацапат кухните на бабите си, за да приготвят десерти. А след това ще споделят коледната рецепта със съучениците си. Може да откраднете от вкусните им предложения! Или както казва Тони от 5-ти клас „супер секретни и тайни рецепти“…
Така … с пудра захар, добронамерени и искрени, ще радват Анислава, Александра, Антония, Моника, Мария, Никола, Теодора, Звезди, Давид, Мелани, Петя, Божидар, Любослав, Денислав, Емил, Анна-Мария, Антония, Тони, Атанас, Константин, Лора, Георги, Снежана, Мариета, Елиза, Никола-Алекси, Костадин, Флорина, Галя и Дебора.
Вдъхновени и с усмивка ще посрещнем празниците… Нека бъдат топли и споделени! По детски развеселени…”