И Митов с обвинение – ощетил МВнР с близо 500 000 лв.

Външният министър в кабинета “Борисов 2” Даниел Митов беше призован в следствието и му бе повдигнато обвинение за безстопанственост, довела до 500 000 лв. щети.

Специализирано звено “Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура го обвинява в това, че в периода 15.01 – 31.07.2016 г. не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество – част от държавния бюджет.

Обвинението е по наказателно производство, образувано още през януари, след като по време на разследване било установено, че МВнР не е провело обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите.

В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе на търговско дружество 700 000 лева. Това станало чрез МЗХ, като не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по сключените споразумения, уточниха от пресцентъра на прокуратурата.

От това са последвали значителни щети за МВнР в размер на 494 458,04 лева – сума, която представлява недължимо плащане от МВнР към МЗХ, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.

На Даниел Митов е наложена най-леката мярка за неотклонение “Подписка“.

Пo същото дeлo миналата седмица беше oбвинен за безстопанственост и бившият зaм.-министър по времето нa Mитoв – Xpиcтo Aнгeличин.

Днес Даниел Митов дойде в следствието с адвокатката си Ина Лулчева и на влизане отказа коментар. След около половин час престой вътре, той излезе и заяви пред журналисти:

“Аз съм поредният министър, който влиза и илиза от следствието, от редицата с министри”. Според него обвинението е изпълнено с недоразумения, защото сключването на споразумения с министерства било практика, цитира го “24 часа”.

Митов става третият министър от квотата на Реформаторския блок (РБ) в предишното правителство на Бойко Борисов, на когото прокуратурата повдига обвинения – такива вече има срещу Николай Ненчeв и срещу Петър Москов.

Междувременно, след като Даниел Митов си тръгна от следствието, там влезе бившият депутат от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов, защитаван също от Лулчева. По предварителна информация и той ще получи обвинение, свързано с консултантската му дейност към телекома “Глобул”, съобщи bTV.