И Сърбия въвежда Covid сертификати

Covid сертификати ще бъдат въведени в Сърбия от 23 октомври. На днешното заседание на Кризисния щаб за потискане на пандемията от коронавирус беше решено да се въведат такива пропуски за заведенията. Тези мерки ще бъдат валидни от 23 октомври, каза премиерът Ана Бърнабич.
Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че тя дълго време е мислила какво да прави като премиер и просто не разбира защо мерките не се спазват. Тя допълни, че ваксинацията е изключително слаба и обяви последното решение на Кризисния щаб.
„От събота, 23 октомври, в 22:00 часа, ще бъдат въведени Covid сертификати, които ще важат за всички затворени помещения на заведенията – барове, кафенета, клубове, ресторанти“, каза Бърнабич и добави, че всички проверки ще бъдат строго контролирани не само на пропуските, но и на спазването на всички съществуващи мерки в магазините, търговските центрове и подобни съоръжения.
Тя обясни, че въвежданите пропуски включват не само доказателство за ваксинация, но и PCR тест, не по-стар от 72 часа, антигенен тест, не по-стар от 48 часа и потвърждение за прекаран коронавирус, не по-старо от седем месеца.
Втората доза от ваксината не трябва да е приложена преди повече от 210 дни или седем месеца.
„Чужденците се нуждаят от цифров ЕС сертификат или сертификат от държавата, с която Сърбия е подписала споразумение за признаване на сертификата. Надяваме се, че това ще ускори ваксинацията. Това е единственият начин да победим коронавируса“, каза Бърнабич.
Според нея сертификатът може да бъде показан на хартиен носител или в цифров формат чрез мобилен телефон./БНР