Кабинетът „Петков” падна

Първи успешен вот на недоверие в най-новата история на България свали правителството на Кирил Петков. „За” падането на кабинета гласуваха 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ” и „Възраждане”.   Припомняме, че вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ. Аргументът на най-голямата опозиционна група беше „провал на правителството във финансовата политика”.

Сега предстои правителството да подаде оставка. Президентът трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила – „Продължаваме Промяната”. Те имат 7 дни да съберат мнозинство.

Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат – в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет, пише Нова.

При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. Предвид процедурите, експерти изчисляват, че предсрочни избори могат да се проведат най-рано през август, но заради сезона на отпуските се очаква вотът да бъде насрочен за септември или октомври.