Кабинетът „Петков” подаде оставка и не се явиха на консултацията при президента

ГЕРБ-СДС: Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем

БСП също пропуснаха консултациите на „Дондуков” 2

От „Продължаваме Промяната” не се явиха в обявения час за първата консултация при президента за съставяне на правителство. Тя трябваше да започне в понеделник в 13:00 часа. Като мотив депутати са посочили актуализацията на бюджета, която се гледа на второ четене в комисия.

Президентът Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. За разговори той посрещна представителите на ГЕРБ-СДС.
“Това е предизвикателен за страната ни момент, изправени сме пред политическа криза. Бъдещето на гражданите зависи от решенията на политиците. Дълбоката криза, която ни обхвана породи стремежът към промяна. Народното събрание трябва да свърши не малко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината. Актуализацията на бюджета, приемането на законодателни промени за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане, надявам се партиите да влязат в градивен диалог”, заяви Румен Радев.
“Политическите партии имат огромна отговорност в условията на криза. Ако не се случи съставянето на правителството при връчването на мандата на първата политическа сила, ако бъде връчен мандат на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, ще върнем мандата възможно най-бързо”, допълни Десислава Атанасова.
По думите ѝ при всички кризи, ако държавата няма гарантиран държавен бюджет, “това ще е катастрофа”.
“Предстоят важни закони, които очакваме Министерският съвет да внесе в Народното събрание, касаещи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Всички извинения, че ако не работи, те няма да бъдат приети звучат нелогично. Цялото политическо противопоставяне ще видим и чуем в едни предстоящи избори, но сега е време за адекватни и държавнически решения”, добави Десислава Атанасова”.
Тя призова останалите партии да проявят разум и да работят заедно.
“Оставката на правителството е естественото развитие на политическата криза и може да се окаже краят ѝ. Потенциал за принципна коалиция няма, за безпринципна има. Не вярвам подобно управление да бъде устойчиво и да бъде възприето добре от българското общество. Колкото до промяната – всички се променяме”, коментира Томислав Дончев. Представители и на БСП не се явиха на консултации при президента в понеделник за съставяне на нов кабинет в рамките на на сегашното Народно събрание. По-рано на поканата не се отзоваха и от „Продължаваме Промяната”. Представители на левицата трябваше да пристигнат на „Дондуков” 2 в 16.45 ч.
Два часа преди фиксирания час социалистите изпратиха до медиите и официална позиция за причините да пропуснат консултациите.
„В момента тече второ четене на държавния бюджет, по който има направени десетки предложения. За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявяват депутатите от БСП.

Президентът към ДПС: Важно е обществото ни да знае дали виждате потенциал в това НС за търсене на ново управленско мнозинство


Важно е да имаме амбициозна, последователна, единна външна политика. Важна е също така позицията на всяка една партия. Политическият опит, който натрупа ДПС през годините на прехода означава и много висока отговорност към избирателите.
Отговорното отношение на ДПС към етническия мир е факт, факт е, че в кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог. Но България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона. Надявам се, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство, каза Радев.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи политическата криза като естествен край на “политиката, основана на лъжата и омразата”. Последната коалиция, по думите му, не е основана на база ценности и политики, а на база отрицание и цялата им идея е била основана на лъжата.
В НС ДПС са се опитвали да разобличават лъжите, които са се опитвали да им внушават.
Изходът от политическата криза е и предпоставка за намиране на решение и на другите кризи, каза Карадайъ.
Това е започнало с успешния вот на недоверие към правителството, което според Карадайъ е отказвало да има диалог, дори и вътре в управляващото мнозинство.
“По този начин не можем да намерим решение на кризите и трудно бихме могли да управляваме в България”, каза Карадайъ.

Утре консултации ще се проведат както следва:

От 9.00 часа – с представители на парламентарната група на “Има такъв народ”;
От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“;
От 11.30 часа – с представители на парламентарната група на ПП “Възраждане”.