Казусът с 9-те тона отпадъци от Италия, съхранявани край Плевен, се заплита

Плевенската прокуратура е образувала досъдебно производство за съхранението на откритите 9 тона отпадъци, внесени от Италия от фирма „Феникс Плевен“ ЕООД, които са складирани на площадка в Плевен. Все още не е изяснено дали тези отпадъци са вредни, предстои назначаване на експертиза от София.

Разследването продължава вече втори ден, каза окръжният прокурор Ваня Савова:

„Имаме достатъчно основание да смятаме, че са нарушени изискванията по съхранение и преработка. Засега нямаме никакви данни и имаме основание да смятаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална дирекция за опазване на околната среда и водите“.

Ще се търси връзка между складираните отпадъци на площадката в Плевен и задържания преди по-малко от месец боклук в Италия.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов уточни:

„Ние сме изпратили официално запитване до италианските власти, с което се надяваме да разберем дали тези боклуци, които се обработват в България, имат общо с операцията, която беше проведена в Италия по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност“.

Проверката и процесуалните действия, които извършва прокуратурата, са свързани с фирма „Феникс Плевен“ ЕООД и с други фирми, представлявани от същия собственик, каза прокурор Савова.

“Депонираните на място, което ни е известно, отпадъци в голямата си част са внос от Италия, но не са тези, които са били натоварени на влакова композиция. Тези са пристигнали по море”, заяви окръжният прокурор на Плевен.

Отпадъците са внасяни в продължение на 1 година. Към момента е ясно, че фирмата трябвало да ги обработи, но това не се е случило, обясни Савова.

Няма ток, няма вода, няма машини, които видимо да могат да извършват дейности във връзка с преработката на отпадъка. Има машини във видимо лошо състояние”, добави тя.

Отпадъците, които са огледани от разследващите, са пластмаса, хартия, дърво и метал, Взети са проби, за да се установи дали са опасни, каза Савова.

Разпитани са хората, свързани с вноса и съхранението на отпадъците. Огледано е местопроизшествието, иззети са документи от РИОСВ – Плевен. Полицията и прокуратурата са взели мерки да не се допусне внос на отпадъци от собственика на фирмата, докато не се изясни дали тя има необходимия капацитет за преработка и съхранение, допълни окръжният прокурор на Плевен.

Източници: БНР и БГНЕС