Какви са версиите за катастрофата на АМ “Струма”

Жертвите са неразпознаваеми и ще бъдат идентифицирани по ДНК проби

Следствието за катастрофата на автобус на АМ “Струма” е на много ранен етап. Засега се работи по две версии – човешка грешка или техническа неизправност. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг на местопроизшествието.

Жертвите са неразпознаваеми и ще бъдат идентифицирани по ДНК проби, които предстои да бъдат взети от съдебни лекари, каза още той.

“Не познаваме подобен инцидент досега”, допълни Борислав Сарафов.

“Оцелели са седем души. Простата аритметика показва, че 45 са загинали”, каза Сарафов.

По негова информация автобусът е бил част от конвой от четири на същата фирма. Възможно е между автобусите да са се прекачвали пътници. Преди катастрофата е имало почивка на бензиностанция малко преди произшествието.

“В автобуса е имало и 12 деца, сред тях и близнаци. Всички те са загинали. В момента се разпитват оцелелите, които са настанени в “Пирогов”, но техните показания са следствена тайна”, посочи Сарафов.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешевделото за тежкия пътен инцидент на АМ “Струма” е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.

“Обикновено пътните инциденти не са само следствие от самата пътна инфраструктура”. Това заяви бившият директор на АПИ Олег Асенов в ефира на NOVA.

По думите му трябва да се проведи в колко часа автобусът е влязъл в България и да се изчисли с каква скорост се е движел.

“Това е автобус, минал 350 километра за по-малко от 4 часа. И да не сме големи математици, пак можем да преценим каква е средната скорост на автобуса, през нощта, при усложнена от валежа обстановка”, каза Олег Асенов.

Според пътния експерт Йонко Иванов три може да са причините за инцидента с автобуса на магистрала “Струма”.

“Може да е техническа неизправност. Може да е здравословен проблем или заспиване на водача. Третото е ако е валяло дъжд, може да е допринесло за трагедията”, обясни Йонко Иванов.

“Такива автобуси обикновено са с двама шофьори. На границата би трябвало да са засечени почивките им”, обясни още той.

“Катастрофата е станала на място с концентрация на ПТП-та. Там има стръмни наклони и спускания. На практика не знаем на кое място е станал инцидентът и при една несъобразена скорост и времето е лошо – прахът по пътя заедно с дъжда, както и лошата маркировка. Всичко това може да е спомогнало за трагедията”, заяви експертът по пътна безопасност.

В района на село Боснек има данни за множество катастрофи. Това каза за NОVА експертът по пътна безопасност Богдан Милчев. По думите му само за миналата година е имало верижна катастрофа с автобус със загинали.

“Имаме информация, че този път не е автомагистрала, а скоростен път. Проблемът не е само това, а дефицитите в пътната ни система, които водят до грешки. Транспортната система у нас не отговаря на минималните изисквания за сигурност”, обясни той.

Според Милчев 50% от маркировката у нас не отговаря на нормативните изисквания, което само по себе си е предпоставка водачите да се уморяват по-лесно и да допускат повече грешки.

“От години алармираме, че ще се стигне до пореден инцидент, като този в Своге. Апелирам незабавно да се сформират екипи и работни групи с експерти, заради инцидента на АМ „Струма”. Ние самите ще го направим, като ще ни трябва поне седмица за да имаме конкретни данни”, допълни той.

За  последните четири години над 1000 са пострадалите или загинали чужденци в България при пътни инциденти, коментира Милчев.

Техническа неизправност би могла да е вероятната причина за самозапалване на автобуса, каза още експертът.

Над 50 м мантинела е скъсал автобусът при инцидента. Това обясни кметът на Перник Станислав Владимиров. Според него причините за трагедията могат да бъдат много – от мокрото трасе, до невнимание или заспиване на шофьора.

“На това трасе често стават инциденти. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна”, обясни още Владимиров.