Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер

Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието, изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията, поднесени на трапезата, имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година.
Броят на ястията трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални числа. Ако все пак се чудите кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.
От важно значение е не само колко, но и какво ще бъде поднесено на празника. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, който предпазва от зло и болести, и меда, който е пожелание за сладък живот.
Тези продукти можете да комбинирате в различни ястия. Например традиционните пълнени чушки (най-добре сушени) можете да приготвите както с ориз, така и със зрял боб. Сармите също могат да бъдат както лозови, така и зелеви. Последните освен с ориз можете да напълните също така с булгур и сушени сливи. Баниците могат да бъдат не само солени, например зелник, но и сладки като тиквеник – задължително приготвени без млечни продукти и яйца, както и всички останали ястия на Бъдни вечер. На празничната трапеза се слага още ошав от сушени плодове, в купички се слага варено жито и счукан чесън с орехи.

Не забравяйте и обредната пита с парата. Тя трябва да бъде кръгла като слънце, а по-умелите домакини могат да я украсят с кръстове, житни класове и плодове от тесто. Този, който изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.
Всичките ястия се слагат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става. Цялото семейство трябва заедно да напусне масата, за да узреят заедно житата и да бъде задружно през годината. За да спазите напълно традицията, не прибирайте масата, след като сте се нахранили, а я оставете през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват починалите близки, за да се нахранят и да благословят живите.

Питка за Бъдни вечер

Необходими продукти:

  • 500 г брашно (може да отиде и повече)
  • 300 мл хладка вода
  • 2 с.л. оцет
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар или по-малко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 п. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното заедно със солта и бакпулвера. В чашка се смесват оцетът, содата и захарта. Разбърква се и се налива водата. Прави се кладенче в брашното, добавя се олиото и по малко от водата, в която са разтворени оцетът, содата и захарта.

Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине (лично аз обаче преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40-50 минути. Задушава се с кърпа.

Зелеви сарми

Прoдукти: 2 кг киceлo зeлe, 300 г oриз, 3 глaви лук, 1 c.л. чeрвeн пипeр, 1 c.л. чeрeн пипeр, 1 c.л. чубрицa, 4 c.л. oлиo, coл, зeлeв coк

Приготвяне:

 

Нaрязaният нa кубчeтa лук (3 глaви) ce зaдушaвa в мaлкo oлиo (4 c.л.). Щoм oмeкнe, ce дoбaвя измитият oриз (300 г). Бъркa ce, дoкaтo cтaнe прoзрaчeн. Плънкaтa ce oвкуcявa c чeрeн пипeр (1 c.л.), чeрвeн пипeр (1 c.л.), coл и чубрицa (1 c.л.). C лиcтaтa oт киceлoтo зeлe (2 кг) ce прaвят caрмички, кoитo ce пълнят c пoлучeнaтa плънкa oт oризa, пoдпрaвкитe и лукa. В глинeн гювeч ce нaрeждaт eдна върху друга caрмичкитe. Дoбaвя ce мaлкo oлиo и зeлeв coк, кoлкoтo дa пoкриe нaпoлoвинa прoдуктитe в cъдa. Тoй ce зaхлупвa плътнo и ce cлaгa в cлaбa фурнa дa ce пeчe зa oкoлo 2 чaca. Пocтнитe зeлeви caрми мoгaт дa ce ceрвирaт нa прaзничнaтa кoлeднa трaпeзa. Чecтo в плънкaтa зa тях, ocвeн пocoчeнитe в тaзи рeцeптa прoдукти, ce дoбaвят oрeхи и cтaфиди.

 

Рецепта за приготвяне на класически ошав

Необходими продукти:

  • 3 литра вода
  • 150 грама сушени ябълки
  • 50 грама сушени круши
  • 100 грама сушени сини сливи
  • 50 грама сушени кайсии
  • 50 грама стафиди
  • сок от 1/2 лимон
  • захар на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте добре сушените плодове. Сложете водата на котлона да заври и тогава в нея изсипете ябълките и крушите. Нека се приготвят на слаб огън в продължение на 20-25 минути, прибавете сините сливи и кайсиите, а 15-20 минути по-късно стафидите и захарта. След 5 минути напитката е готова.

Ако се е изпарила голяма част от водата и компотът е станал гъст, може да долеете малко вода. Налейте цитрусовия сок и свалете съда от котлона. Затворете с капак и оставете ошавът да се запарва, докато изстине напълно. След това приберете на студено за няколко часа.