Как гласуваха българите в Австралия, Гърция , Германия, Италия и САЩ

Машините в Турция затрудниха гласуващите, не знаели български език

В чужбина българите гласуват в 775 секции. От тях машини ще има в 301-на секции, а по две устройства – в 238 места за гласуване. Зад граница само с хартиени бюлетини ще гласуват в 454 секции.

Турция

Най-много избирателни секции в чужбина са разкрити в Турция. В южната ни съседка обаче началото на изборния ден започна с проблем. Това се е случило в Бурса и е бил свързан с председатели и застъпници на комисии. Машините в секциите в Турция затрудниха част от гласоподавателите. Причината- езикът. Повече от 5 минути отнемаше на някои, за да се справят с машината.

Гърция

В Солун в ранните часове избирателната активност не беше висока, но към обяд се получи струпване на гласоподаватели.

Една от общо 24-те секции в Гърция е в Кавала, където гласуват с хартиени бюлетини. “Комисията се събра в сутринта в 6:30, в 7 ч. отворихме секцията. Всичко вървеше нормално и по график. Имаше хора, които не са подали заявления по интернет и може би затова нямаме машина, на която да гласуват.”, казва Николай Атанасов, председател на комисията в Кавала. “На почивка сме в Гърция. Дойдохме да гласуваме в Кавала. Искам да споделя, че организацията е много добра, много спокойно протича всичко.”, споделя българска туристка в Гърция.

Италия

В СИК-Пескара денят започна в 7.00 с първи гласоподавател, към момента всичко е спокойно.

В Пескара е една от 26-те секции в Италия.

Провеждането на градския маратон в града доведе до затваряне на много улици и спиране за кратко на транспорта, затова много хора се забавиха с гласуването.

Германия

Гласуването се извършваше в 77 секции, включително в столицата.

“На територията на Берлин имаше разкрити 7 секционни избирателни комисии. Изборният ден протича изключително спокойно, но прави впечатление, че в сравнение с предишните избори избирателната активност е по-ниска.”, отбелязва Катя Костова, председател на СИК Берлин 1.

Австралия

Едни от първите гласували български граждани в чужбина бяха сънародниците ни в Австралия. Секциите са общо пет като една от тях е в Бризбън. Първият нетърпелив избирател пусна бюлетина 15 минути след отварянето на секцията в 7 ч. местно време.

“Въпреки лошото време – при нас е хладна, влажна, доста дъждовна ранна пролет, но сънародниците ни, които са решили да гласуват, това лошо време не ги спря. Не сме имали инциденти. За нашите сънародници това е повод да се срещнат, да си поговорят, да си разкажем за последното пътуване до България.”, казва Изабела Шопова от Бризбън, Австралия.

САЩ

В Бостън гласуват в Българския център в Нова Англия – една от четирите избирателни секции в района на американския град.

“Много се радваме, че имаме възможността да гласуваме на парламентарните избори оттук и ще го направим заедно, защото много обичаме България, въпреки че сме толкова далеч. България има нужда от нас, от всички нас и заедно можем да изберем едно по-добро бъдеще за всички деца на България, малки и големи, от близо и далеч.”, казва Диди Хатчър.

В Съединените щати бяха разкрити общо 55 секции./БНТ