Как да преборим страховете и да бъдем в хармония със света? Съвети от новата книга на психоложката Силвия Димитрова от Дупница

„Писта за излитане… към себе си” показва пътя към свободата и щастието

Юлияна КОЛЧАКОВА

Психоложката Силвия Димитрова от Дупница написа нова книга.

Тя е озаглавена „Писта за излитане… към себе си” и е втората  от поредицата „Продухване на комините”, първата от която беше „Часовниковата кула“. Книгата показва едно пътуване към вътрешната свобода и автентичност, вследствие на което човек престава да бъде жертва и се научава да разбере вътрешните светове на другите. Когато осъзнаем вътрешните си страхове и започнем да разбираме себе си и другите, само тогава може да изградим едни хармонични отношения със себе си и света около нас. Само тогава може да бъдем свободни и щастливи. Това е посланието на тази и ще бъде на следващите книги от споменатата поредица, казва авторката.

„Както и в първата ми книга „Часовниковата кула“, така и тук съм се опитала да ви потопя в магията на срещата пациент – терапевт. Действието отново се развива в терапевтичния кабинет. Героинята ми минава през отчаянието и страховете, през копнежа за взаимност и разбиране. Докосва се до екзистенциални въпроси. И всичко това, за да достигне до своето собствено израстване и осъзнаване…

Фокусът на действието отново са взаимоотношенията във връзката, показани като възможност за опознаване на самите себе си…

Отново съм акцентирала на личната ни отговорност за промяна на отношения, които не са удовлетворяващи за нас, поставянето на граници когато някой се опитва да навлезе в личното ни пространство, опознаването на нашите несъзнавани нужди и вярвания да допускаме навлизане в личното ни пространство…

Както и разбиране на несъзнаваните нужди и вярвания на човека, който навлиза в личното ни пространство, мислейки че има право на това…”, обяснява Силвия Димитрова.

По думите й книгата е изповед за едно пътешествие към самопознание и осветляване същността на човешките взаимоотношения.

„За мен отношенията не са проблем, който да бъде решаван, а приключение, което трябва да бъде прегърнато. Конфликтът е дар, който трябва да се разопакова, за да бъде прегърнат и разбран. Той е възможност да израстваме, да намираме решение, да узряваме. Но конфликтът не може да бъде решен на нивото, на което е създаден. Защото ние приемаме в живота си онзи човек, който е най-подходящ да ни помогне да решим онова, което е останало нерешено в нашето детство”, допълва психоложката.

„Защо е толкова трудно да си признаем, че някой злоупотребява с нас?  Защо е толкова трудно да приемем, че това някой да ни вменява вина непрекъснато и да ни държи отговорни за неговите лични действия и поведение, е насилие? Защо въпреки че не се чувстваме  добре с този човек, стоим и търпим, вместо да си тръгнем? Какво ни кара отчаяно да отричаме очевидни факти? Какво ни принуждава да останем жертви? И то в продължение на много години?- Страх? Срам? Вина?Самота?зависимост? Отговорност към семейство, деца, близки, традиции…”

Въпроси, на които всеки сам за себе си ще намери отговор в изданието. Дизайнът на книгата е дело на Олга Ворошилова, а редакцията – на Ваня Занетова.

Силвия Димитрова е психолог-терапевт в психодинамично консултиране EMDR психотерапия. От 13 г. е председател на Сдружение „Знание, успех, промяна” в Дупница. Работи с деца и възрастни, пострадали от домашно насилие, и с хора, упражняващи насилие. На дупничани е позната и като бивш общински съветник от НДСВ.