Как да се справим с тревожността и безсънието, които ни завладяват след празниците

Тревожността е чувство, което завладява все повече ежедневието ни. Пандемията оказва своето негативно влияние върху психиката ни. Заливани с информация за разрастващата се пандемична обстановка, инфлация и куп други негативни събития, като нашето съзнание е подложено на истинско изпитание. Дори да не осъзнаваме сериозността на този проблем, с времето той нараства и води до безсъние, хронично безпокойство, паник-атаки и други разстройства на психиката. Подобни чувства особено се засилват след празниците и в началото на всяка нова година.
В тази статия събирам полезни съвети и насоки за справяне с тревожността и безсънието.
Не позволявайте на стреса да ви завладее. Контролирайте го. Източните учения учат на това – силата на ума е много по силна от всяка друга. Вие трябва да приемете, че сте единствените господари на това, което се случва с вас. Не забравяйте, че вашият храм е тялото ви и се грижете за него по най-добрия начин. Негативните емоции го разрушават. Не го позволявайте. Не им давайте възможност да ви обгърнат в своята коварна примка. Създавайте положителни емоции. Разхождайте се сред природата, общувайте с животни и правете неща, които ви доставят удоволствие. Намерете си хобита и ги практикувайте. Хормоните, които се отделят, когато сте щастливи, имат силен положителен ефект върху здравето ви.
Когато сте спокойни, вие сте по-продуктивни и добри в това, което правите. Когато сте напрегнати, мозъкът, който контролира действията, е блокиран. Дайте „рестарт“ на мислите си. Медитирайте. Медитацията има могъщи сили. Неслучайно векове наред хората медитират. Това им помага да извисят и намерят себе си. Седнете или легнете на тихо място. Може да пуснете релаксираща музика. Изключете всяка мисъл и дишайте. Следете пътя на въздуха. Или се концентрирайте върху музиката. Не позволявайте на никаква друга мисъл да нахлуе в съзнанието. Първоначално започнете с по няколко минути дневно, след което увеличете продължителността на медитацията.
Силата на билките също не е за пренебрегване. В природната лечебница има най-различни растения, които имат седативно действие. Някои от тях ще ви помогнат да се освободите от стреса, а други, като хмела и маточината например, ще подобрят качеството на съня ви.
В лековития букет се включват мента, маточина, лайка, хмел, лавандула, валериана, глог, пасифлора и други. Някои от тях може да намерите в аптеките под формата на таблетки. В комбинация или поотделно те имат добър ефект, приети с повече вода и на гладно – в случаите, в които нямате гастрит, язва или други специфични заболявания. Съществуват и тинктури, които представляват извлек от билката, разтворен в спирт.
Чаят от тях също има чудесен ефект, а и е чудесен начин за отмаряне.
Жълтият кантарион е растение, което се среща почти във всяка част на България. То е добре познато още на нашите предци. Сред лековитите си свойства безспорно най-ценено е антидепресивното. Растението ефективно се справя с депресии, тревожност и стрес. Но бъдете внимателни, ако го приемате. То взаимодейства с ензими, които метаболизират някои лекарства и по този начин може да засили тяхното действие. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, преди да се спрете на терапия с тази билка. Може да я намерите под формата на суха маса за чай или таблетирана.
Друг начин, чрез който да се възползвате от ползите на растенията, е техните етерични масла. Релаксиращ масаж или ароматерапия са варианти, които трябва да опитате. Няколко капки масло от лавандула, втрито в китката, може да ви помогне при напрегната ситуация. В момент на напрежение приближете дланта си към носа и вдишайте. Това може да направите и с цитрусово масло или лимонена трева, което има ободряващ и релаксиращ ефект. Все по-модерна става и ароматерапията чрез специални уреди, наречени дифузери. Те работят с вода, няколко капки от етерично масло, които се изпаряват и в допълнение овлажняват въздуха. Това е изключително полезно, особено през зимата, когато отоплителните уреди изсушават въздуха в помещенията.
Лошото настроение, лесна изнервеност, стрес и тревожност могат да са признаци на магнезиев дефицит. Особено ако има съпътстващи симптоми като мускулни крампи и треперещ клепач. Магнезият е минерал, който обикновено би трябвало да си набавим с храната, но той лесно се изчерпва, особено при усилени физически натоварвания. Периодично може да приемате магнезий. Дозата се определя от нуждата на организма. Възрастни хора могат да започнат с 250 мг, но приемът може да достигне и до 1000 мг дневно. При избора си на магнезий трябва да имате предвид, че под формата на магнезиев цитрат минералът се усвоява по-добре от тялото. Витамини от Б-групата също съдействат за усвояването на магнезий. Ето защо често срещана е комбинацията магнезий плюс витамин Б-комплекс.
Сред съветите за добър сън се нарежда и този за лягане всяка вечер в приблизително един и същи час. Важно е да се нормализира циркадният ритъм на тялото. Също трябва да знаете, че най-пълноценният сън е в диапазона от 23 ч. до 3 ч. Това е свързано с нивото на кортизола, който ни кара да се събудим сутрин. Неговите нива се покачват в интервала от 5 до 8 ч. и сънят в този период е повърхностен.
Избягвайте приема на витамини, кафета, черен чай и сладки неща след 5 часа. Те имат стимулиращ и ободряващ ефект, който може да продължи няколко часа. Някои лекарства също имат тонизиращо мозъка действие. Такива например са тези за памет като пирацетам съдържащите и други.
Мелатонинът е хормонът на съня. Той е отговорен за заспиването и продължителността на съня. С възрастта обаче неговите нива в организма намаляват. Най-голямо количество има при децата от 5 до 7-годишна възраст. Докато при някои хора в по-напреднала възраст може почти да липсва. Това обяснява защо хората в по-напреднала възраст страдат от безсъние по-често. В тези случаи може да се приема мелатонин отделно. Обикновено може да се намери в таблетки от 1 мг, 2 мг, 3 мг, 5 мг и 10 мг. Препоръчително е да се започне с най-ниската доза и при нужда постепенно да се увеличава. Към мелатонина не се развива привикване и въпреки сънотворното си действие той не е приспивателно в смисъла, който повечето хора влагат. Той помага да се скъси времето за заспиване и да се подобри качеството на съня, но не затруднява събуждането. Сутрин не се чувствате уморени. Някои хранителни добавки в аптеките предлагат мелатонина в комбинации с билки или витамини от Б-групата например. Те също успокояват нервната система.
Производството на мелатонин донякъде е свързано и със светлината. Той се продуцира в по-голямо количество на тъмно. Ето защо заспиваме по-трудно, когато лампата е светната. Синята светлина, която се излъчва от мониторите, като от телефона например, също е отговорна за будуването ни нощем.
Теодора Еротеева,
магистър-фармацевт