Как се промени решетката на Mercedes-Benz през годините?

Решетките на автомобилите се превърнаха в един от най-разпознаваемите дизайнерски елементи и освен функционална роля, те имат и дизайнерска такава. Днес ще ви покажем и разкажем за това как еволюира една от най-известните решетки, тази на Mercedes-Benz, през годините и какви са плановете за развитие на германците в ерата на електрическите автомобили.


През 1900-та година, Вилхелм Майбах вгражда изобретения от него радиатор в Mercedes 35 PS, за да разреши проблема с охлаждането, който автомобилите с двигател с вътрешно горене имат тогава. През 1931 година се появява и същинската предна решетка с представянето на Mercedes-Benz 170. Тогава за първи път радиаторът е монтиран зад решетка, която е част от предния капак. Именно тогава за първи път виждаме хромираната решетка, позната ни и до днес с монтирана върху нея емблема с три лъча.


През 1954 година Mercedes представя 300 SL Gullwing, заедно с по-малкия 190 SL малко по-късно. Те представят нова хоризонтална решетка, която през 70-те години остава и единствения вариант за германската компания. През 2007 година Mercedes дава избор на клиентите си в зависимост от нивото на оборудване с голяма емблема в средата.
През 2010 година е възродена и решетката на Maybach с вертикални бленди, а през 2012 година бе представена и така наречената „диамантена“ решетка. Няколко години по-късно, през 2016 година, се появи и “Panamericana” за AMG моделите, а с навлизането на електрическите коли и EQ названието, Mercedes добави пластмасов елемент, който да скрива сензорите и да прикрива липсата на традиционната вече предна решетка./ fakti.bg