Как технологиите и интернет промениха Коледа

Технологиите и интернет промениха начина, по който купуваме нещата за Коледа. В тази публикация ще проучим каква е била Коледа в минали години и как се е развила; също така ще разгледаме някои от любимите ни технологии, които правят празничния сезон специален.

Коледни подаръци


Технологиите промениха начина, по който купуваме нещата за Коледа. В миналото трябваше да стигнете до магазин, за да закупите един голям подарък за членове на семейството или приятели, и това беше всичко!

Въпреки че все още може да закупите по-големи артикули, като конзоли за видеоигри, някои все още предпочитат да изчакат след Коледа, когато дойдат намаленията и цените на артикулите паднат.

Така технологиите повлияха на навиците ни за пазаруване през празничните сезони, което всеки трябва да вземе предвид, преди да търси подаръци! Не е тайна, че технологиите промениха обичайното празнуване на Коледа.

Освен начина на пазаруване, те също промениха колко харчим по празниците. Данните сочат, че потребителите планират да изхарчат около 358 лв. за коледни подаръци в 2021 г., което е увеличение със 7 лв. спрямо 2020. Българския пазар очаква да бъдат изхарчени около 2 млрд. лв.

Коледно пазаруване


Можете да купувате каквото искате от всяка точка на света чрез интернет и никога преди не е било толкова лесно. Пазаруването направи невероятна трансформация благодарение на новите устройства, които позволяват онлайн покупки по всяко време/навсякъде и подобрения достъп до интернет чрез смартфони и таблети.

Технологии като преносими устройства, таблети, лаптопи и други устройства позволяват на хората да пазаруват с тях, където и да отидат.

Интернет и технологиите улесниха хората да намират нещата, които искат, и им позволяват да поддържат връзка с други членове на семейството по целия свят. Поради тази причина пазара не спира да нараства, при което през 2020 г. той е нарастнал с около 9% и достига до 974 млн. евро, очаквайки 2021г . да е още по-голям, според данните на Капитал.

Интернет също така направи по-малко стресиращо да сте в крак с последните новини и информация и да пазарувате по-лесно за подаръци. Например, Kimbino.bg ви позволява да сте в час с най-новите брошури и последните на пазара отстъпки. Освен това, с приложението може да сравнявате цени на различни продукти и да откривате невероятни намаления. През предколедния период (ноември/декември 2021 г.) 1,4 милиона потребители са посетили уебсайта.

Коледно съобщение


Свързването със семейството вече е още по-лесно на дълги разстояния – изпратете текстово съобщение или незабавно се обадете на някого по целия свят, вместо да чакате дни/седмици за международен телефонен разговор.

Технологията също така ви позволява да сте в крак с всички най-нови новини и събития. Коледната комуникационна технология улесни хората, живеещи далеч един от друг, особено по време на празничния сезон, когато семействата често са разделени от разстояние поради работни ангажименти и т.н.

В днешно време има различни начини за комуникация – имейл, телефонни разговори (видео и глас), социални медии, скайп и т.н. А дори вече може да гледате филми заедно със семейството си, независимо че сте далеч от тях с приложения като Disney + или Netflix.

Коледна украса


Например, сега човек може да превърне своя смартфон в дистанционно управление за декорации като надуваем Дядо Коледа, който светва, когато го натиснете? Или какво ще кажете да контролирате светлинното си шоу с приложение на телефона си? Коледните светлини са се развили благодарение на технологията, тъй като сега можете да използвате светодиодни коледни лампи, които консумират по-малко енергия и могат да издържат по-дълго от традиционните крушки, което ги прави по-енергийно ефективни.

Използването на LED осветителни тела за декорации помага да спестите пари и от вашите сметки за ток! Допълнително предимство с по-новите технологии като интелигентни домашни устройства като високоговорители Amazon Alexa или Google Home е, че те позволяват персонализиране на празничното осветление с помощта на гласови команди, вместо ръчно вдигане на превключватели в цялата къща.

Но за сметка на всички красоти, трябва да бъдете внимателни понеже на пазара съществуват много фалшиви продукти, които могат да предизвикат пожари или други бели!

Коледни елхи


Традиционното коледно дърво бавно отмира, въпреки че много хора обичат да имат такова в дома си, защото искат да запазят тези традиции живи.

Не е необичайно да намерите истинско дърво, но вече е много по лесно да намерите фалшиво такова. Въпреки че истинското е много по-традиционно, няма какво да се лъжем че фалшивите са доста по-практични. Има ги в различни размери, не са толкова тежки, могат да се ползват много години и т.н.

Въпреки че повечето семейства все още обичат да поддържат тези традиции живи, вие непременно ще се сблъскате с някой, който дори вече не знае какво е старомодна Коледа.

Заключение

Не е скрита тайна, че технологиите промениха обичайното празнуване на Коледа. Разбира се, технологиите и Коледа са заедно от дълго време. Едва сега обаче започваме да осъзнаваме колко много животът ни е засегнат и от двете. Интернет ни предоставя всякакъв вид информация за всичко – от печене на бисквитки до купуване на подаръци онлайн, декориране на дома ви или дори пътуване някъдед.

Освен това можем да поддържаме връзка с приятели и членове на семейството чрез сайтове за социални медии. И е много по-лесно да разберете какво искат хората за Коледа сега, когато има всички видове опции за регистър на подаръци, достъпни онлайн.