Камелия Нейкова: В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите

В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите, прогнозира в неделя Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

“Въз основа на данните на Националния статистически институт след последното преброяване на населението ще определим броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район. В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Очаквам, че през следващата седмица ще имаме решение за това”, каза Нейкова пред БНР.

Тя припомни, че в един избирателен район не може да има по-малко от четири мандата.

Според информацията на Mediapool 6 от общо 31-те избирателни района ще имат с мандат по-малко спрямо досега. Това са районите Добрич (от 6 на 5), Ловеч (от 5 на 4), Монтана (от 5 на 4), Пазарджик (от 9 на 8), Плевен (от 9 на 8) и Русе (от 8 на 7).

Други четири избирателни района пък ще получат по-голямо депутатско представителство. Три от тях ще получат с мандат повече. Става дума за Варна (от 15 на 16), Пловдив-град (от 11 на 12) и 24 МИР София (от 12 на 13). Досегашният най- голям избирателен район – 23 МИР София, увеличава още повече тежестта си и вече вместо 16 депутати ще излъчва 19 народни представители.

В предаването “Неделя 150” Камелия Нейкова коментира и хартиената бюлетина от машините.

“След като избирателят гласува с машина, трябва да се отпечата бюлетина, върху която е изписан отразеният вот, след което трябва да се сгъне по начин, който не позволява да се разкрие тайната на вота, и на гърба да се постави печат от СИК… Не можем да говорим за бюлетина за машинно гласуване от порядъка на 50-60 см, каквато е обичайно дължината на една хартиена бюлетина”.

“Хартия ще има. Изборите ще бъдат проведени”, каза още тя.

Членовете на СИК ще получат възнаграждение, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата:

“Което е около 195 лева. При около 85 лева, които са получавали на последния вот през октомври. Но нека не само възнаграждението да бъде мотивация, а и отговорността към изборния процес”, каза още тя.