Камен Михалков заряза лозата в двора на читалище “Пробуда 1961” в Кюстендил

В кюстендилското читалище “Пробуда 1961” бе отбелязан символично по стар стил Трифон Зарезан. Празникът на виното, лозарите и градинарите бе почетен от Павел Петришки, председател на партията на любителите на бялото и червено вино, Иван Андонов, председател на читалище “Братство” и от Милана Маркова, председател на читалището домакин.

“Вече петнадесет поредни години читалището ни организира конкурс за най-добро домашно вино. Тази година поради сложната епидемична обстановка за първи път няма да има конкурс. С цел да се предотврати струпването на хора, събитието бе отбелязано с откриване на изложба, посветена на Трифон Зарезан, включваща фотоси от проведените през изминалите четиринадесет години конкурси – най-добро домашно вино, жури, гости, победители. Беше извършено и ритуално зарязване на лозята, с което природата се приготвя за пробуждане и в знак на това новата година да е по-плодородна от миналогодишната. По традиция зарязването направи нашият колега Камен Михайлов, който извършва ритуала в последните години”, сподели Маркова.

„Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“, редеше пожелания Михалков, докато поливаше лозата с червено вино, а всички бяха единодушни, че падналият сняг и студът ще са на богата реколта и здраве за всички.

 

Краси ЦЕНКОВА