Кампания на ЕОБХ за африканската чума по свинете: Акцията обхваща нови страни

Миналото лято ЕОБХ стартира важна кампания за повишаване осведомеността за заболяването в Югоизточна Европа. Кампанията беше проведена в партньорство с местните власти в страни, включващи „проблемния регион“ — Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Словения — поради близостта им до страни, в които е установена африканската чума по свинете (АЧС).

В момента ЕОБХ разширява кампанията — насочена предимно към земеделските стопани — в България, Чехия, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Естония, Унгария и Румъния.

Николаус Криз, ръководител на отдела за здраве на животните и растенията в ЕОБХ, каза:

„Като научна организация работим неуморно, за да извършваме научни оценки и да даваме препоръки, които могат да помогнат на страните, застрашени от африканска чума по свинете, да защитят своите животни и икономики.

Миналата година решихме да изнесем науката си извън офисите на ЕОБХ и да покажем, че ЕОБХ се ангажира да помага на земеделските стопани и други хора, които живеят в сянката на това ужасно заболяване. Кампанията беше добре приета в първата група държави и сега отиваме още по-далеч с нашето послание за откриване, превенция и докладване.“

Кампанията допълва настоящите усилия на Европейската комисия и други международни организации, насочени към изкореняване на заболяването в Европа.

Какво представлява африканската чума по свинете?

Африканската чума по свинете (АЧС) е силно заразно вирусно заболяване, което засяга домашни и диви свине. Вирусът не представлява заплаха за хората, но е причинил значителни икономически сътресения в редица държави. Няма ваксини, така че възникването на огнище може да наложи унищожаване на голям брой свине, отглеждани в стопанствата в засегнатите зони.

Цели и целеви групи, за които е предназначена информацията

Кампанията има за цел да повиши осведомеността и разбирането за АЧС във всички 18 държави и е насочена към групи хора и отделни лица, които влизат в контакт с домашни и диви свине, особено свиневъди и фермери. Изпълнява се с ценното съдействие на местни ветеринарни организации, селскостопански групи, ловни сдружения, гранична полиция и други компетентни органи.

Откриване, превенция, докладване

Тъй като огнището на АЧС може да има големи опустошителни последствия, откриването, превенцията и докладването са изключително важни за ограничаването на това заболяване. Това са ключовите думи на кампанията.

Научете повече на уебсайта на кампанията: www.efsa.europa.eu/StopASF