Каплата под електронно наблюдение за Коледа

Ще е под домашен арест заради влошено здраве

Домашен арест за Васил Капланов-Каплата постанови тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил. Магистратите отмениха определението на Районен съд – Дупница, с което бе потвърдена най-тежка мярка – „задържане под стража“. Капланов няма право да напуска домашния си адрес без разрешение, като контролът ще бъде осъществяван чрез електронно наблюдение, уточниха от кюстендилския съд.

Васил Капланов е привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, като е в ареста от 04.09.2020 г. Припомняме, Капланов отправи закана за убийство към дупничанина Димитър Недев, изразил в социалната мрежа мнение по случая с изчезналия Янек Миланов.

Капланов е в ареста от 04.09.2020 г.

В мотивите си Окръжният съд посочва, че от доказателствата по делото все още продължава да съществува обосновано предположение, че не е налице реална опасност от укриване, но е налице опасност от извършване на престъпление, доколкото сегашното, за което му е повдигнато обвинение, е извършено по време на мярка „домашен арест“ по друго досъдебно производство. Задържането под стража не следва да продължава, доколкото има категорични данни за влошеното здравословно състояние на обвиняемия Васил Капланов, които са несъвместими с пребиваването му в местата за лишени от свобода.