Караваната за торти в Горна махала скара съветници в ОбС Дупница

Караваната за продажба на торти провокира дебат в Общинския съвет в Дупница. Дискусията се отприщи при разглеждането на докладна записка за разполагане на караваната от 15 кв. м до „Ретейл парк“, която от известно време стои на общински терен на ул. „Отовица” в Горна махала. Част от общинските съветници скочиха срещу голямата разлика в цените на преместваемите обекти в града. След като стана ясно, че въпросният обект ще плаща 500 лв., тръгнаха коментари, че наеми в центъра на града са в пъти по-евтини. Внимание на това обърна Вергил Кацов, а след това продължи и д-р Пламен Соколов. „Не може в центъра за преместваем обект да се плаща по 48 лв., а в края на града –  500 лв. Цените трябва да се преразгледат, много са ниски, особено за центъра. Какъв сигнал даваме на инвеститорите? Бащата на зам.-кмет плаща около 50 лв. за обект на центъра, а на други в Горна махала искаме по 500-700 лв.“, заяви Соколов. По време на дискусията се разбра, че досега е бил плащан наем от около 700 лв., договорен с частен предприемач. Впоследствие е станало ясно, че обектът не е в място на бизнесмена, а на общината.

От общинската управа обясниха, че цената е над 10 пъти по-висока от утвърдените по Наредбата за наеми на общински терени, но наемателят няма против да я заплаща. Затова те предлагат редуцирана цена, но до 500 лв. Не е прецедент да се отдава по наем терен за преместваем обект на по- високи от обявените цени. Пример за това е „Лафка“. Договорът им изтича през 2023 г., но от фирмата платиха при подписването накуп всички наеми – общо 400 000 лв., посочи зам.-кметът Олга Китанова. Това, а и докладната като цяло ядоса Първан Дангов, който бе категоричен, че няма да подкрепи предложението, още повече че караваната е поставена на мост.

Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов за пореден път пък подчерта, че преместваемите обекти на площада трябва да се премахнат. Продължавам да мисля, че павилионите нямат място на центъра. Над 10 години те работят с изтекли договори или с анекси. Това не може да продължава вечно, коментира шефът на местния парламент.

С гласуването предложението бе отхвърлено два пъти, при което отново скочи Пламен Соколов. „Режем главата на човека!”, „Блокираме бизнеса на човека!”, чуха се гласова в залата. За да не бъде наемателят принуден да се махне, по предложение на Пламен Соколов и след 10 минути почивка се проведе трето прегласуване. Докладната в крайна сметка се прие с 20 гласа.