Карастоянови от Дупница няма да лежат в затвора за смъртта на Отвертката

Дупничаните Николай и Иван Карастоянови и баща им Владимир няма да лежат в затвора за смъртта на Николай Радев – Отвертката. Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд. Съдебният състав отмени ефективните им присъди и им наложи условни. Според съобщението в сайта на САС решението е постановено от тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Снежана Душкова и членове Иван Стойчев и Карамфила Тодорова. Обвиненията на тримата – Николай Карастоянов, Иван Карастоянов и Владимир Карастоянов – съответно като извършител и помагачи за убийство, са преквалифицирани. Според магистратите от САС те са съизвършители. Размерите на наложените им от Кюстендилски окръжен съд наказания са намалени. Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС. Актът на САС е публикуван на сайта на съда.

Николай Радев

Убийството стана на 11 март 2014 г. в кафене в Дупница след спречкване. Карастоянови искали да защитят внучката на Владимир Карастоянов – Владимира. Радев започнал да я обижда и тя се обадила на баща си Николай да дойде. След размяна на реплики разпрата ескалирала.

Според прокуратурата на Радев е била нанесена рана с нож в корема, но според защитата на подсъдимите той се е нарязал от стъкла при падане. Причина за смъртта е хеморагичен шок от масивна кръвозагуба.

След като Радев е откаран в болница, Николай Карастоянов опитал да му помогне като лекар. Въпреки опитите да бъде реанимиран, раненият починал, става ясно от мотивите към изменената присъда.