Карахме Rolls-Royce Cullinan

Обаждането от Rolls-Royce да караме Cullinan от Будапеща до София бе изненадващо и трябваха няколко минути, за да го осмисля. Това е Rolls, не се случва да караме нещо подобно всеки ден. Още повече за 800 км. И при това най-одумваният им модел в историята, който в първите месеци стана и най-продавания. Rolls не го наричат SUV, а 4х4.

Изненадва ме с каква прецизност ПР-ът им Франк говори за модела и ме убеждава, че няма да има канибализиране на продажбите с Phantom. Собствениците на Rolls-Royce не се колебаят, те биха си взели и двата модела, ако ги искат. И е прав.

Осанката на Cullinan е чудовищна. Всичко е в много. Размери, лукс, средства. Точно както царски дворец. Както истински Rolls. Започвам с най-важното, което ми направи впечатление. За Rolls флагман си остава Phantom. Пристигайки от летището се возя в него, красивото звездно небе над главата ми е прекрасно, но на следващия ден се чувствам по-добре в Cullinan. Има по-мастодонтски вид, кара се чудовищно меко, синята кожа ми пасва повече, а някои неща в него се появяват за пръв път в Rolls. Като сензорни екрани – до момента не са използвани заради остатъците от пръсти по тях, които дразнят. Но компанията признава, че много от клиентите имат и возят децата си, които не приемат друг начин на управление на техниката от този.Също така… теглич. Да, може да ползвате Cullinan да дърпа каравана. Тегличът излиза или се прибира с натискането на бутон, след като сензори проверят наличието или липсата на каравана. Също в багажника има пикник столчета, които се появяват по електрически път. За любителите на природата или риболова, които не желаят да напускат лоното на Rolls дори когато са на излет или риболов.

Тази кола няма никакви конкуренти и не е нормална кола. Bentley имат друга концепция, Uros тотално различна. Бутиков 2,6-тонен офроудър. Всъщност е 4х4, за да се справя по-леко с кал и неравности, ако имението ви няма перфектен асфалтов път, както е много често. Или пък искате да излизате малко в пясъка. Да, Близкият Изток се нуждаеше от кола като тази, макар пазар №1 на Rolls от 20-те години насам да е САЩ. Този модел трябваше да бъде направен, за да удовлетвори модерните богаташи.

Cullinan не споделя платформа с нито една друга кола. Не плащате над 700 000 лв. за нещо, което има части от BMW. Добре, инфотейнмънт системата е базирана на iDrive и това не е тайна, но пък е най-доброто и интуитивното на пазара. От менюто може да вадите и сваляте Емили, вратите се затварят с бутони на таблото пред шофьора или отзад на колоната.

Двигателят е модифицирана версия на този от Phantom – 6,75 литра туин-турбо V12, който въпреки масата от 2660 кг, успява да изстреля Cullinan до 100 км/ч за 5 сек. Но звукът от него не се чува. Колата е окачена на огромни въздушни сфери, които променят нивото на колата спрямо терена. Има множество интериорни конфигурации с 4 и 5 места. Тази е с 4, ако не броим сгъваемите отзад.

Няма да коментирам дизайна, който получава най-много критики. Ще кажа само това, че колкото повече време изкарвам с колата, толкова повече свиквам с нея и накрая дори я харесвах визуално. Може би вече съм готов за благородник.

Окачването и гумите едвам се долавят благодарение на 100 кг шумопоглъщащи материали в тези области, също така гуми с пяна, която редуцира шума. При малко подаване на газ моторът е тих, 12-те цилиндъра заработват когато го настъпите. Има точно правилното количество на газ, което трябва да подадете, за да се движите. Маневрите обаче не са толкова лесни, защото пред вас има толкова много от Cullinan. Предният капак е дълъг колкото цяла градска кола. А средният разход дори на галене е 18 л/100 км. Спирането на всяка бензиностанция е свързано с много снимки и погледи на околните. А на всяка граница в дълги разговори с митничари и служители на паспортна проверка. Българи, карат Rolls с английски номера в Сърбия. И фотокопията на документите са в пликче. Вероятно ни виждат като мобилни банкноти. Питат ме дали имаме фотоапарати, които сме длъжни да декларираме? За, Бога, дали да не спомена за кристалните сервизи за уиски и шампанско, Хубаво е, че всичко свършва нормално и преминаваме всяка една граница.

Но имам един огромен проблем. Cullinan е толкова перфектен, спокоен, комфортен, освободен от всичко, което може да ме подразни, че доста ми се доспива по време на дългия път. 800 км не са чак толкова много, но минават бавно. Не защото колата е бавна, а защото е перфектна. Тиха като във вакуум и мека като презокеански лайнер. Затова не завиждам на шофьорите на Rolls. Всъщност, ако имате амбиции, трябва да минете академия за това. Не става въпрос да може просто да карате, нужно е да имате стил, да знаете как се отваря вратата, да имате нужните обноски и стил, начин на обличане. Защото това не е S-клас и всичко вътре, включително и това, което не е правено от Rolls-Royce, трябва да бъде перфектно.

Тази кола те кара да се да се чувстваш, че караш истински Rolls-Royce. Стойностен. Точка.

ROLLS-ROYCE CULLINAN

Двигател: 6749 куб. см, V12, 580 к.с., 850 Нм

Трансмисия: 8-степенна, автоматична, 4WD

Динамика: 0–100 км/ч за 5,2 сек, 250 км/ч

Разход: 12,5 л/100 км, 341 гр/км CO2

Маса: 2660 кг

 

 

Текст: Атанас Марков  / Фотография: Ивелин Солаков

Източник: topgear.bg