Като картина на Майстора! Василиа Петрова грейна в уникална фотосесия край Копиловци

Певицата Василиа Петрова показа красотата на Кюстендилския край по специален начин. 17-годишната изпълнителка на „Ара Мюзик” засне фотосесия, в която позира в традиционна народна носия. Кадрите са дело на професионалния фотограф Владислав Чанев.

“С Влади се познаваме отдавна, той има изключително оригинално и интересно мислене и когато ми предложи да стана негов модел, не се поколебах и за миг”, сподели Василиа за „Вяра”.

Снимките са правени край село Копиловци, откъдето са корените на младата певица. От саята и престилката, наричана “скутаче”, до опинците – всички елементи от облеклото й са напълно автентични, а сред полята и овощните дървета тя изглежда като жива картина на Владимир Димитров-Майстора.

“Всеки път, когато се обличам в носия, сякаш става някаква магия, изпитвам гордост и се пренасям в онова време, при нашите прапрабаби и дядовци. Именно песните, танците и носиите са съхранили българската ни идентичност!”, категорична е Василиа Петрова.

Тя не крие желанието си да събуди любовта към България и традициите у всеки, както и да накара хората да обичат и милеят за фолклора като самата нея. “Наследството, което имаме, е най-ценното от всичко, то ни прави българи”, смята Василиа, която учи в 12-и клас на ПГ по икономика и мениджмънт в Кюстендил.

Припомняме, че през 2020 г. даровитата кюстендилка спечели пет награди на фестивала “Пирин фолк”. Тогава тя покори сцената с автентична носия от Егейска Македония, изработена преди 200 години.