Като филм на Спилбърг! Роботи посрещат учениците в чисто нов STEM център в Костенец

Модерен STEM център ще бъде открит в Средно училище „Свети Климент Охридски“ в Костенец. Официалната церемония ще се състои на 25 ноември, когато е патронният празник на учебното заведение. Началният час е 10,00 ч.
„Този проект ни изглеждаше като филм на Спилбърг или Лукас, който гледаш, но не вярваш на очите си, че това е възможно. И си казваш „като на филм!“…

Е, нашият STEM център вече не е като на филм. А като част от обучението ни по математика, физика, химия и биология. С четири обособени обучителни пространства, оборудвани с последно поколение лаптопи за индивидуална и групова работа на учениците. По всички природни дисциплини има база данни от уроци, които могат да се проектират през специални очила за виртуална реалност. Усещането се подсилва и от 4 тъчскрийн плазмени интерактивни дисплея с всички функционалности за визуализация на учебния процес“, разказаха от СУ „Свети Климент Охридски“.
И това не е всичко. Най-голямата атракция тепърва предстои!
„Имаме и два хуманоидни робота, които наистина изглеждат така, сякаш са герои, излезли от космическата сага „Междузвездни войни“ – от „една далечна галактика“! Те могат да говорят, да реагират интуитивно на жестове и допир, да движат пластично ръцете и тялото си, та дори и да се смеят“, допълват още от педагогическия екип в Костенец.
Поради епидемичните мерки откриването на центъра ще стане при ограничен достъп на външни лица.
СУ „Св. Климент Охридски“ отваря врати пред 1971 година. Първият учителски съвет се провежда на свещи, защото няма електричество, а класните стаи са „обзаведени” само с чинове и черни дъски. Днес в модерното училище се обучават 545 ученици в 26 паралелки по няколко специалности.

Снимки: СУ „Св. Климент Охридски“