Кацаров: Мерките засягат само дейностите, посочени в заповедта

Сертификатите падат, когато минем в зелената зона или се ваксинират достатъчен брой хора

Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона или когато постигнем висок брой на ваксинирани лица. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти.
„Мерките не принуждават хората да се ваксинират. Те са с цел намаляване риска от разпространение на вируса”, каза още той.
Той подчерта, че новите мерки, които влизат в сила, засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, е изключено.
„Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни събития на открито беше без публика. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото е и за нощните заведения”, коментира още той.
По думите му ситуацията е изключително сложна, а болниците са под натиск.
„Призивът ми към гражданите е да се вземем в ръце и да спазваме мерките, за да намалим разпространението на вируса”, каза д-р Кацаров.
Той обяви още, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози антитела. Министър Кацаров обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба – затова е разрешил използването му със заповед.
„Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с COVID”, уточни министър Кацаров.
Първите доставки се очакват до края на този месец, като се прави всичко необходимо да се ускорят доставките.
Дали децата ще учат онлайн, или присъствено – ще се решава на общинско ниво. При 750 болни на 100 000 души в община ще се затварят изцяло училищата и ще се минава на дистанционно обучение.
„Нашият ангажимент е да осигурим присъствено обучение, но без да рискуваме живота и здравето на учителите и учениците. В момента актуализираме насоките съгласно заповедта от вчера”, заяви министърът на образованието Николай Денков.
Кацаров внесе и уточнение, че за преболедували ще се считат и хората, диганостицирани с антигенен тест, а не само с PCR. Това ще важи за всички, преболедували след 1 декември 2020-а, когато антигенният тест беше приравнен с PCR. Срокът, за който важи сертификатът за преболедуване, е 6 месеца. Властите са обсъждали дали не може да бъде удължен, но Кацаров заяви, че това не може да стане едностранно в България, защото противоречи на условията на европейския цифров сертификат.
Кацаров каза, че изискванията за сертификат като вход в редица обекти ще бъдат отменени веднага щом минем в зелената зона или се ваксинират достатъчен брой хора.
“Тъй като чух как ще се влиза в администрацията и църквите. Тези сгради са изключени от заповедта”, допълни Кацаров.