Ким Чен-ун призна за задаващ се масов глад в КНДР

Северна Корея е изправена пред нова реална опасност от масов глад. Това призна лидерът на страната Ким Чен-ун в своята реч пред третия пленума на Осмия централен комитет на Корейската работническа партия, цитиран от японската телевизия NHK.

“Заради пораженията от миналогодишния тайфун планът за отглеждане на зърно в страната не беше изпълнен и в резултат в момента има напрегната ситуация с осигуряването на населението с храна”, заяви Ким Чен-ун.

Той посочи и друга причина за критичното положение в КНДР – продължаването на строгите мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната. От началото на годината една от най-изолираните държави в света е затворила границите си за чужденци. За момента няма официални данни за заразени в страната, но по неофициални сведения е имало случаи на коронавирус. Заради мерките обаче, според Ким, е имало предизвикателство пред страната за “осигуряване на населението с дрехи, храна и жилище”. Той призова партията и жителите на страната да се готвят за нов “труден марш”.

Предишно използване на този термин бе свързано с тежкия период на КНДР през 90-те години на 20-и век, когато страната преживява икономическа криза, довела до смъртта на стотици хиляди (а по някои данни и на милион) севернокорейци заради масов глад.

Анализатори отчетоха също така, че на разпространените кадри се вижда, че Ким Чен-ун е видимо отслабнал. В предишни години се съобщаваше за негови здравословни проблеми, свързани и с наднорменото му тегло./СЕГА