Кирил М. остава под стража за 16-те кг хероин в Коняво

Не съм извършвал това престъпление, каза обвиняемият пред Окръжен съд-Кюстендил

Окръжен съд-Кюстендил взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Кирил М., привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на наркотични вещества в големи размери – 16,010 кг хероин, при условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 354а, ал.2, изр.2, т.4, във вр. с ал.1, вр. с чл. 29, ал.1, б.“а“ от НК.

В искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение заместник окръжният прокурор Ангел Байрактарски посочва, че Кирил М. е привлечен като обвиняем за това, че на 18.06.2021 г. в с. Коняво, община Кюстендил, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение в туристически сак високорисково наркотично вещество –  общо 16,010 кг бежово-кафяво прахообразно вещество, опаковано в 29 пакета, реагиращо положително на хероин. Обвиняемият е осъждан от Окръжен съд – Кюстендил за държане с цел разпространение на наркотични вещества.

Обвиняемият заяви пред съда: „Не съм извършвал това престъпление“.

Съдът счита, че са налице всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Данните, събрани към момента, са достатъчни да се приеме, че съществува обосновано предположение за авторство на деянието. Останалите предпоставки също са налице – става дума за тежко умишлено престъпление, при условията на опасен рецидив, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“, от което следва наличие на реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Възраженията на обвиняемия не се подкрепят от събраните към момента доказателства по делото. Всички свидетелски показания са в синхрон едни с други, обяви при прочитане на определението си съдия Веселина Джонева.

Определението на Окръжен съд-Кюстендил подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 3-дневен срок.