Кирил Цацов оглави новото сдружение ФК „Спортист 1959-Падеш”, стартират подготовка на 8 август

Ще продължаваме да даваме шанс на млади футболисти, каза президентът

 

Досегашният президент и треньор на мъжкия отбор на ФК „Спортист” (Падеш) Кирил Цацов даде обширно интервю пред “Вяра”. Той и част от УС напуснаха клуба заради “политическа намеса”. Много фенове застанаха зад тях и така се стигна до регистрация на ново сдружение – ФК „Спортист 1959-Падеш”.

– Г-н Цацов, какво бе изминалото първенство за „Спортист” (Падеш)?

– Първо, искам да изляза малко извън въпроса и да изкажа своята благодарност за коректното и безпристрастно отразяване на нещата в нашия клуб от страна на някои от медиите, които проявиха интерес към нас. Така стана популяризиране на нашия футболен отбор, макар и като член на аматьорската областна група в региона „Струма-1”. Надявам се и за в бъдеще да бъде така – това е пътят за отразяване на истината за случващото се на футболните терен. А сега да започнем с най-същественото. Членовете на предишното управително тяло се бяхме разбрали да върнем младите хора от компютърните зали и от някои други уродливи места към спорта. Това стана факт, което личи и от успехите, които постигнахме – изграждане на футболисти като съзнателни граждани и не на последно място – вдигане на шампионската купа на групата.

– Къде успя и къде не треньорският щаб и ръководството?

– Успяхме да станем шампиони и да зарадваме нашите невероятни фенове. Изиграхме много силен есенен полусезон и дръпнахме много напред в точките пред отборите, които ни следваха. Направихме много силна зимна подготовка. Натоварихме наличните футболисти в седем контролни срещи и видяхме, че вървим по правилния път. Изградихме един много силен колектив, който радваше феновете ни, независимо къде и срещу кого играем. През есенния дял претърпяхме само една загуба в Долна Градешница и заслужено се озовахме на върха на таблицата. По време на зимната пауза основният ни състезател Кирил Грозданов заигра във втородивизионния „Септември” (Симитли), а Миле Денковски – в отбора на Делчево – участник в първенството на Северна Македония. Всичко това беше добър атестат, че като цяло в клуба се работи на нужното равнище. Появиха се и някои контузии, но за жалост и раздори и всичко това повлия негативно на иначе отлично изградения колектив. Но все пак програмата през пролетния полусезон бе добра за нас. Постигнахме четири победи като домакини и една като гости и вече виждахме силуета на купата.
В Дамяница загубихме с 1:4 от силния „Локомотив”, но пък спечелихме служебна победа в Лебница. Последваха ни тежки срещи в директни двубои в Левуново и Склаве, където претърпяхме загуби, но те не се оказаха решаващи за шампионската титла. Именно в Склаве ни бе връчена купата за областен първенец пред невероятните ни фенове, които ни придружаваха навсякъде. За първи път в историята си отборът на „Спортист” (Падеш) стана областен първенец.
– Всеизвестно е, че само с гол ентусиазъм голям футбол не се прави. Това се отнася най-вече за аматьорски футболни клубове като вашия.
– Нашият клуб се финансираше от членовете на Управителния съвет. Феновете пък правеха дарения, които надхвърлиха 2 хиляди лева. Голямата благодарност естествено трябва да се изкаже на Валери Николов, който облече целия отбор с нови екипи на Joma, което си позволяват само известни футболни грандове в България. Този човек правеше всичко от сърце, без да търси някаква публична изява и дивиденти. Той организира и коледно парти в елитно заведение в Благоевград, и празнична вечеря в град Кресна след победния мач в село Струма. А за домакинските срещи помагаше Георги Бежански от Управителния съвет.
– Чуха се някои неща за политическа намеса в клуба. Коя е истината?
– Имаше политически натиск от общински съветник от  Благоевград към мен и Валери Николов. Указанията бяха да не изказваме гражданската си позиция – нещо, което никой няма право да ни отнема съгласно Конституцията. Ние с Валери Николов не се съгласихме и първи напуснахме постовете си. Последва ни и още един член на УС – Валери Мутафчийски. При това положение ние – напусналите, и четирима от фенклуба решихме да направим ново сдружение под името ФК „Спортист 1959-Падеш”. То вече е регистрирано. Аз ще бъде председател на сдружението, а зад нас твърдо застанаха и голяма част от феновете. В момента подготвяме регистрация за членство в БФС и естествено в ММС, за да можем да участваме в „А” областна група – т.н. Пиринска Бундеслига, от есента.
– Това означава ли, че за в бъдеще ще има два отбора в село Падеш?
– Сигурното е, че нашият новорегистриран клуб ще функционира. Останалото не ни интересува.
– Известно е, че в т.н. Пиринска Бундеслига са необходими доста повече средства и далеч по-голяма организация.
-Всички тези неща детайлно са обмисляни. Известна ни е голямата конкуренция и че ще играем срещу отбори, в които има футболисти с дълъг стаж в професионалните футболни клубове. Създали сме нужната организация. Очакваме финансова помощ и от новия кмет на община Благоевград Илко Стоянов.
– С какви впечатления останахте от останалите отбори – участници в областна група „Струма-1”?
– Независимо от катаклизмите заради пандемията от Ковид-19 ръководства, треньори и футболисти от всички клубове намериха сили и време да завършат първенството. Възхитен съм преди всичко от организацията на клубове като „Левуново-2014”, воден от Костадин Миндов – перфектен организатор, интелигентен и възпитан ръководител и треньор, чийто отбор стана втори в групата, за играта на отбора на „Локомотив” (Дамяница) пък нямам думи. Този отбор игра най-атрактивния и най-съвременен футбол и имат много добри футболисти. Не на последно място, разбира се, искам да спомена и отбора на „Спартак” (Склаве) – един много добре балансиран отбор, изграден от много опитни футболисти, играли в различни групи. Неприятно бях изненадан от отбора на „Орел” (Лебница), който направи чувствително отстъпление. Това е един много авторитетен клуб и се надявам за в бъдеще да бъдат основен претендент за първото място в група „Струма-1”. Изказвам своето задоволство и за отношението на Областния съвет на БФС и лично към Александър Кабзималски, който правеше всичко възможно срещите да бъдат ръководени от млади и талантливи съдии.
– Кога ще стартира лятната подготовка на отбора ви?
– От 8 август. Очакваме с нетърпение да излезе програмата за първата част на първенството.
-Какви цели ще преследвате вече като участник в 4-та лига?
-Ще продължаваме да даваме шанс на млади футболисти, нереализирани по различни причини в своите ДЮШ и отбори.

Ташко СУЛЬОТОВ