Кирил Чолаков: Отървете се от металните предмети и слезте на по-ниско място, ако ви застигне буря в планината

Кирил Чолаков
  • Екипирайте се подходящо, следете прогнозата за времето и си направете застраховка, съветва ръководителят на Планинска спасителна служба-Дупница

Ако ви застигне буря в планината, трябва да се отървете от металните предмети в себе си и да се опитате да слезете на по-ниско, съветва ръководителят на Планинска спасителна служба-Дупница Кирил Чолаков. Планинарят с огромен опит даде своите препоръки за читателите на „Вяра” по повод гръмотевичните бури, характерни за настоящия сезон.
„Ако хората са горе на високото, някъде по билната част, трябва веднага да слязат на по-ниско. Също така не трябва да се опитват да се прикрият под някакви скали и единични камъни. Ако имат нещо метално в себе си, като щеки и др. подобни, по-добре да ги хвърлят някъде настрани и да не са в тях, докато отмине бурята. То не е възможно да избягаш, ако горе те хване бурята, но трябва да се опиташ да не си по билото и да се махнеш най-бързо в такъв момент. И, разбира се, човек трябва да има късмет”, заяви Кирил Чолаков.
По думите му през последните години в Рила планина не е имало подобни случаи с жертви на мълнии.
„Преди доста години сме имали такива ситуации, във времето са били може би общо 4-5 на брой. Всички те завършиха по фатален начин – със смърт. Ако попаднеш на високо в планината на гръмотевична буря и има попадения, просто си заминаваш”, добави Чолаков.
Той говори и за предстоящото увеличение на туристите в района на Рилските езера през лятото.
„Традиционно в отпускарския сезон много повече започват да ходят в планината и съответно се увеличава и травматизмът. Засега нямаме някакви по-тежки случаи. Имахме няколко инцидента, но те не бяха сериозни. Ставаше дума за изгубени хора, но всичко приключи добре и без проблеми. Да се надяваме, че през тази година ще бъде по-спокойно”, каза
Кирил Чолаков и подчерта, че съветите, които той и неговите колеги дават на туристите, винаги са едни и същи. За съжаление не всички хора обаче се вслушват в тях и после си патят.
„Хората трябва да се обличат и екипират подходящо, като за преход в планина. Все пак горе метеорологичните условия се променят бързо и по-добре да са обути и екипирани както трябва. Нека туристите са си проучили добре маршрута, както и вариантите за дублиращи маршрути, ако се случи нещо. Много важно е да си следят прогнозата за времето и само когато времето е хубаво, да се качват в планината”, добави той.
Ръководителят на дупнишките планински спасители изтъкна, че е важно хората да си направят и планинска застраховка:
„Тя не е висока като цена, зависи от това колко време възнамеряват да изкарат в планината. Може да бъде годишна, за месец или за определен брой дни. Това не гарантира, че нищо няма да им се случи в планината, но поне ще покрие разходите, които Планинската спасителна служба ще направи, за да им помогне”.
Кирил Чолаков коментира и въпроса с липсата на база за ПСС-Дупница в най-посещавания от туристите район на Рила планина. В началото на юни в Общински съвет-Сапарева баня бе внесено инвестиционното намерение за изграждането на дървена постройка в размер от 160 квадратни метра. Местният парламент гласува „за” и сега се очаква Национален парк „Рила” да обяви поръчката по избор на изпълнител. Надеждите са сградата да бъде готова до началото на зимния сезон.
„Би било много добре да се изгради един Контролно-информационен пункт на Седемте рилски езера. Той трябва да бъде близо до новата хижа в района. Там ще се помещават и рейнджърите, които са паркова охрана на Национален парк „Рила”. Също така ще има и помещение за Планинската спасителна служба. Вече е задвижена процедурата, но явно има още какво да се случи, докато се стигне до реално строителство горе. Трябва тепърва да се пускат обществени поръчки и да се намери фирма изпълнител. Това ще бъде от голяма полза на всички. Ще има хора горе, на терен. Така, когато има някакъв инцидент, ще може да се реагира много по-бързо. Иначе сега принципът и структурата на Планинската спасителна служба е такъв, че когато постъпи сигнал, се тръгва от тук. Събират се хората, прави се групата и се потегля. Така стигането до някои райони отнема доста повече време. Една такава база би съкратила времето за реакция доста”, завърши ръководителят на планинските спасители в Дупница.