Китайските власти настояват за временно намаляване на производството на стомана

Китайското промишлено министерство поиска в сряда стоманодобивните заводи в Пекин, Тиендзин, Хъбей, Шанкси, Шандун и Хънан да ограничат дейността си от 15 ноември 2021 г. до 15 март 2022 г. и да отделят време за изпълнение на указанията на властите за намаляване на замърсяването и на въглеродните емисии.

Министерството добави, че е създало насоки, които да помогнат на заводите “да подпомогнат производството на желязо и стомана, да намалят замърсяването и въглеродните емисии чрез синергична ефективност, да насърчат висококачественото развитие и непрекъснато да подобряват качеството на атмосферния въздух в региона”.

Съобщението идва след противоречащи информации, че Китай планира или да забави усилията си да намали въглеродните емисии, или да създаде система за тяхното контролиране.

По-рано тази година Китай обеща, че ще ограничи до 2025 г. емисиите си на въглероден диоксид до 400 милиона тона. Това беше част от 14-ия петгодишен план на азиатската държава, въведен за периода 2021–25 г., който се отнася до опазване на енергията и ресурсите./БНР