Китай издига нова стена, този път зелена

Китай строи нова стена, но този път тя ще е зелена, а не от камъни и тухли. Целта на най-амбициозния мегапроект в народната република е да предотврати разширяването на пустинята Гоби, да подобри климата в страната и да даде нов тласък на горското стопанство.

Началото на “Голямата зелена стена” беше поставено преди близо половин век, а като крайна дата е заложена 2050 година. За този период трябва да бъдат засадени с дървета, храсти и треви три пояса с обща площ от 350 000 квадратни километра. Всеки пояс е дълъг между 4 и 4500 километра.

В народната република Зелената стена е централна пропагандна тема, а в осъществяването на проекта се включват водещи политици, известни личности и училища. В сила е и закон, който задължава всеки китаец на възраст между 11 и 60 години всяка година да засади поне три дръвчета. Въпреки ентусиазма и плановата икономика проектът е съпътстван от проблеми. На много места се залесява, но грижи за посадените дръвчета не се полагат. В други региони се садят бързорастящи тополи, които са уязвими на вредители. Тези монокултурни гори са обект на сериозна критика, тъй като един хектар от такъв лес задържа само 12 тона въглерод, докато един хектар смесена гора преработва три пъти повече.

Най-големите усилия се полагат за северните региони на страната, където настъпва пустинята – там Пекин влага средства за напояване, а на населението се дават пари за засадено дръвче.

Друга част от проекта са т.нар. горски градове. За последните 15 години е започнало залесяването на огромни площи в 170 града. До 2030 година 40 процента от техните територии трябва да се превърнат в гори и зелени площи.

До момента са залесени 220 хиляди квадратни километра – площ, равна на тази на Великобритания. Благодарение на тези усилия преносът на пясък от пустинята към другите части на страната е намален с 200 милиона тона на година./ agro.bg