Кметът Атанас Камбитов: Слагаме ЛЕД осветление в селата Логодаж, Падеш, Покровник и Зелен дол, проектът е за 374 390,68 евро

 

21-07-002Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметът на Делчево Дарко Шехтански представиха съвместния проект “Енергийно ефективно осветление в региона Благоевград – Делчево” по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Македония. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, а одобреният бюджет възлиза на 374 390.68 евро. Общият брой на осветителните тела, които ще бъдат подменени, е 470. Чрез реализацията на проекта ще бъде въведено LED осветление в четири благоевградски села – Логодаж, Падеш, Покровник и Зелен дол. „Това е пети проект, реализиран съвместно с община Делчево. Благодаря за доброто сътрудничество! Сигурен съм, че ще продължим да работим заедно в бъдеще. Целта е да подобряваме условията на живот в двете общини“, каза при приветствието си кметът д-р Атанас Камбитов. От своя страна партньорите от община Делчево също изразиха благодарност и надежда за нови съвместни проекти.

Кметът Камбитов припомни, че проектът “Енергийно ефективно осветление в региона Благоевград – Делчево” беше класиран на първо място от общо подадени 213 проекта. В село Логодаж ще бъдат подменени общо 120 осветителни тела, село Падеш –  139;  Покровник – 134, Зелен дол – 77. В резултат от подмяната на осветителните тела ще бъде постигнато намаление на енергопотреблението за улично осветление с 66% при едновременно повишаване качеството на светлината, намаление на емисиите на парникови газове с 66%, както и подобряване на облика на населените места в община Благоевград и превръщането й в по-добро място за живот, работа и отдих. В пресконференцията взеха участие още заместник-кметът по европейски проекти и програми в община Благоевград Зорница Кралева и ръководителите на проекта от българска и македонска страна – Георги Ивановски и Тони Стоимновски.