Кметът Георгиев предложи 32 208 393 лв. бюджет на Самоков, Бойчо Стамболийски: Абсурдно е да се отделят 250 000 лв. за 24 села

Хората в града негодувт за 160 000 лв., които трябва да бъдат похарчени за пътя Гуцал – Долна баня, искат ремонти в Говедарци и Искровете 08-02-03

Шепа хора и общинските съветници Валентин Милушев, Александър Кроснев – ГЕРБ, Николай Николов – БСП , Петър Георгиев – „Самоковци за Самоков“, присъстваха на общественото обсъждане на бюджета за 2017 г. Залата бе напълнена от чиновници в общинска администрация. Зам.-кметът по финансовите въпроси Сия Шехтанова представи финансовата рамка на общината, като общият размер е 32 208 393 лв. От тях средствата от държавния бюджет са 12 930 793 лв., а собствените приходи – 17 999 297 лв. “Обсъждането е формално. Кметът е взел решение с администрацията за парите, с които ще се разпореждат през годината. Той вече е с втори мандат и има достатъчно опит с финансите”, коментира Мирослава Любенова след обсъждането на бюджета пред в. ”Вяра”.

Изказвания направиха единствено съветникът от ГЕРБ Валентин Милушев и Бойчо Стамболийски: “Бюджетът не е много по-различен от миналогодишния. Най-тревожното е, че не се отделят никакви пари за селата. 250 000 лв. за 24 села – това е абсурдно. Освен това парите след това се разпределят селективно. За едно село се дават 5000 лв., за друго 20 000 лв. Който им играе по свирката, получава повече”.

„Най-важното за това управление са градинките, защото оттам изтичат пари”, коментират самоковци.

За с. Доспей не е даден нито един лев през последните години и хората идват в офиса на ГЕРБ и се оплакват, заявиха пък от ръководството на партията.

Според присъствали на обсъждането абсурдно е намерението на кмета да асфалтира пътя Гуцал – Долна баня. Според общинска администрация обаче това е най-важният проект, който ще глътне около 160 000 лв. за десетина километра.

„Защо не се асфалтира пътят Говедарци-Мальовица, защо не се подобри инфраструктурата на селата от Искровете? Там може да се развива туризъм, ако има пътища до там, хората ще ходят там на ски, защото в Боровец е скъпо. Пътят за Мальовица е в ужасно състояние. Това е път, който би дал тласък на множество села в региона на Искровете. Ще се вземат още пари от данъкоплатеца за доизграждане на градинката при Джамията в центъра. Така сумата за Джамията ще стане над половин милион. Вадят се плочки, пренареждат се, пренареждат се капанчета – така се харчат парите на самоковци”, скочиха хората.

„Обещаха да направят физкултурен салон в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Това беше предвидено и в миналогодишния бюджет, но не се направи – не можем да си обясним поради какви причини”, коментират съветници в Самоков.

80% от общинските съветници откровено заявиха, че нищо не знаят и не могат да коментират финансовата рамка, това била една от причините и да не присъстват на обсъждането. Други пък смятат, че парите се разпределят на тъмно.