Кметът Герчев откри кукерския фестивал в Разлог

01-06-90-dsc_0405 01-06-90-dsc_0342Хиляди участници, облечени в кукерски костюми и народни носии, изпълниха централния площад в Разлог. В първия ден от новата година излизат на площада сборни групи от седемте квартала на града. Кукери, моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, смешници и оркестър от зурни и тъпани изпълват и огласят улиците на Разлог, а крайната цел е площадът, където всеки квартал представя обичая по гонене на злите сили. Кукерската група прави кръг, като в средата застава старейшината (възрастен мъж с житен сноп в ръце, облечен в празничен костюм за по-възрастни мъже от Разложко и наметнат с ямурлук). По подаден от старейшината знак първият кукер от групата влиза в кръга, коленичи и приема благословията на старейшината. Кукерите пазят хорото, на което са се хванали моми, ергени, деца и по-възрастни в красиви разложки носии.

Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев пожела на жителите и гостите на града да бъдат здрави и щастливи през новата 2017 г. На карнавала присъстваха още д-р Мария Копанарова – председател на ОбС – Разлог, и зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов.

Новогодишният кукерски карнавал в Разлог е известен в страната и чужбина с красотата на носиите, атрактивността на кукерските костюми и емоционалността на всеки участник и зрител. Традициите и обичаите, зрелищно представени от жителите и гостите на град Разлог, идентифицират карнавала като един от най-оригиналните и интересни в своята сфера.