Кметът Димитър Бръчков глоби фирмата на Живко Живел за провал в почистването на снега в Петрич, следи работата и на „Растер-юг”

 

„Живел Енерджи” ООД спечели поръчката за 120 000 лв. за поддържане на общинска пътна мрежа в Подгорски и Марикостински район

145-01-04 Димитър Бръчков
Димитър Бръчков

Кметът на Петрич Димитър Бръчков санкционира фирма „Живел Енерджи” ООД с управител Живко Живел заради несправяне със зимното почистване в града. До това се стигна след подробен анализ на реакцията на фирмите изпълнители по зимното поддържане в община Петрич, информираха от пресцентъра на южната община. Както писахме, фирма „Живел Енерджи” ООД спечели поръчката за поддържане на общинска пътна мрежа в Подгорски и Марикостински район, както и за поддържането на уличната мрежа в град Петрич, които са на обща стойност 120 хил. лева. Решението на кмета за финансовата санкция е тя да бъде в размер на 10% от общата сума за двете позиции, спечелени от фирмата. Мотивите на градоначалника за налагането на санкции са свързани със сигнали на гражданите за непочистени и неопесъчени улици, както и за недобрата организация на фирмата за работата в първите часове на снеговалежа. „Те бяха решаващи, за да не допуснем ледът да скове пътната мрежа. Констатирах лично пропуски на фирмата, затова ще бъдат и последствията за нея. Да, ситуацията беше усложнена от минусовите температури и вятъра, но задължение на фирмата изпълнител е да предвиди и този момент”, категоричен е кметът Димитър Бръчков. По думите на градоначалника внимателно се следи работата и на другия изпълнител – „Растер-юг” ООД. „Компромиси не може да има. Говорим за сигурността на гражданите, а това предполага денонощна работа при тези условия”, добави кметът Димитър Бръчков. Предстои комисия да определи размера на санкцията, която ще бъде наложена на „Живел Енерджи” ООД. Междувременно от оперативния щаб на община Петрич информираха, че само за изминалата нощ са били направени 130 курса за извозване на снега от центъра на града, главните улици и кръстовища. Това прави около 2 600 кубика сняг, изнесени от града. Такъв вид извозване в Петрич се случва за първи път. Успоредно с това допълнително привлечена техника заедно с тази на фирмата изпълнител „Живел Енерджи” ООД са продължили да опесъчават с пясък, сол и луга заледените улици в града и четвъртокласната пътна мрежа през цялата нощ и в първите часове на деня.