Кметът Илко Стоянов бе избран в Регионалния съвет за развитие на Югозападния район

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов бе избран единодушно за член на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район. Това стана на работна среща в Правец на представители на общините от Югозападна България. От 52-те общини от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София само 17 са представени в Регионалния съвет за развитие. Той е основен фактор в цялостния процес на планиране, управление, координация и изпълнение на регионалния план за развитие, както и в процесите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС.

На работен форум, чийто домакин е община Правец, кметове и председатели на общински съвети от Югозападния район обсъдиха възможностите, които в следващите седем години ще имат общините за подкрепа на проекти с европейско финансиране. Акцент в разговорите бе създаването и развитието на междуобщински партньорства.

„Следващият програмен период е много важен за развитието на нашата община. Фокусът на ЕС ще е към регионите и партньорствата. Ние трябва да подготвим успешни проекти”, сподели Илко Стоянов.

Той уточни, че е провел важни разговори с колегите си и с представители на АПИ. Градоначалникът е дискутирал темите и с Йорданка Фандъкова, кмет на София, тъй като Благоевград и столицата са в един програмен пакет.

„Моята цел е да кандидатстваме с проекти, които дават добавена стойност за жителите на нашата община. Занапред няма да има 100% финансиране на проектите от ЕС, а общините ще ги съфинансират със свой финансов ресурс. Затова сме длъжни да предлагаме качествени проекти и да следим за доброто им изпълнение”, каза още кметът на Благоевград.