Кметът Илко Стоянов се подписа срещу рудник за добив на барит край с. Лешко

Кметът на Благоевград Илко Стоянов се подписа в подписка, организирана от жители на Благоевград и малките населени места срещу откриване на рудник от „Илинденски мрамор“ ООД за добив на баритна суровина от находище „Тевни дол“, в землището на с. Лешко.

Сред мотивите на хората, подели инициативата, са опасенията, че отваряне на подобен обект ще доведе до редица опасности за здравето на жителите и огромни рискове за околната среда.
„Заявих открито своята подкрепа към Вас още по време на заседание на Общински съвет – Благоевград миналия месец. Смятам, че заедно можем да се преборим“, каза пред инициаторите на подписката кметът Илко Стоянов и подчерта, че има проект на решение, който ще оповести на по-късен етап.
На 14 ноември 2022 г. инициаторите на подписката са внесли възражение в РИОСВ – Благоевград, с копие до Община Благоевград и Областна управа – Благоевград, в което подробно са описани евентуалните рискове, произтичащи от дейността на подобен рудник.

В позицията си те изтъкват, че районът на с. Лешко е сред най-чистите, като части от него са защитени зони по програма „Натура 2000“. Във възражението ясно е заявено, че притесненията им са свързани с високата степен на токсичност на бария. „Районът е ветровит, затова въздействието на рудника не би могло да остане ограничено – замърсяването с фини прахови частици ще засегне цялата околност“, пишат в част от позицията си жителите .
Те изразяват и своите опасения от очаквани взривове, които ще причинят стрес за хората, живеещи в района, както и от влошаване на качеството на водата и водоснабдяването, тъй като при контролираните експлозии може да се стигне до разместване на пластове на варовиковите нишки, по които минават подпочвените води.

„Откриването на рудник в с. Лешко ще доведе до сериозни щети на инфраструктурата на целия район. Всекидневното и многократно преминаване на тежкотоварна техника ще разруши прекрасно обновения път, а честото присъствие на натоварени камиони ще увеличи риска от инциденти“, пише още във възражението на хората.
Към момента са събрани над 1000 подписа, като предстои същите да бъдат внесени в Министерство на енергетиката, с копия до всички институции, имащи отношение към случая.

По разпореждане на кмета Илко Стоянов е създадена и работна група към Община Благоевград, която ревизира намеренията на частния инвеститор.