Кметът Камбитов: Закриването на „Булгартабак“ в Благоевград оказва негативен резултат върху икономиката, 1500 души остават без работа

Д-р Атанас Камбитов
  • Всячески се стремим да привлечем инвеститори и да ги улесним максимално, каза още градоначалникът

Закриването на „Булгартабак“ не е добър факт и оказва негативен резултат върху икономиката, заяви на редовната си пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той определи това като социален проблем, тъй като 1500 души са останали без работа. По думите му в световен мащаб подобни закривания са тенденция в този бранш. „Много се говори за инвеститори. Всеки ден имаме срещи с потенциални инвеститори. От много време слушам, че няма инвеститори, но това изобщо не е така. Всячески се стремим да привлечем инвеститори и да ги улесним максимално. Две неща обаче общината не може да подсигури – терени и работна ръка, а и двете са проблем“, подчерта кметът. Д-р Камбитов допълни, че общината разполага със 115 дка черешови градини, като е обсъждано вариант там да бъде изграден спортен терминал. Той разясни още, че местни фирми проявяват интерес към общински терени с намерението да разкрият между 100 и 130 работни места. В момента общината върви в посока поетапно осигуряване на такива терени. Същевременно, отново по темата с „Булгартабак” – според последните информации, приватизационната агенция не е била уведомена от „Булгартабак холдинг” за намеренията за съкращаване на персонала. По този повод е разпоредена проверка. Според последните информации на работа са останали все още около 15 души, които трябва да довършат последната поръчка на дружеството.  Собствениците на “Булгартабак холдинг” обаче не са уведомили за действията си агенцията и заради това е разпоредена проверка.

За затварянето на благоевградската фабрика на “Булгартабак холдинг” съобщи в края на миналата седмица БНР. Според информацията ръководството на компанията е дало двудневен срок на служителите за доброволно напускане, като те са били уведомени, че фабриката ще бъде закрита. Според радиото по този начин съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение.