Кметът на Бистрица полетя с парапланер

Емоцията е невероятна, трудно може да се опише с думи, сподели Кирил Огненски

Кметът на дупнишкото село Бистрица Кирил Огненски качи максимално адреналина си. Той направи първи полет с парапланер с помощта на професионалиста Петьо Кюркчийски. Кметът полетя от местността Остроган и запечата емоционалния момент с помощта на селфистик.
„Преди време съм летял с делтапланер, но сега ми е първи път с парапланер.

Това е невероятна емоция, която трудно може да се опише с думи. Принципно обичам екстремното, както се казва – искам да пробвам всичко в живота. Разбрахме се с Петьо Кюркчийски и направихме този полет. На клипчето се вижда как при самото излитане първите една-две минути човек го е страх и не знае какво точно да очаква. Това е обяснимо, защото скачаш от един отвес, който е като дере. За опитните професионалисти като Петьо това е рутина и нещо нормално, но за човек като мен беше нещо много ново и необичайно. Скачаш и се чудиш как ще приключи всичко. След като се успокоиш обаче – чувството е уникално и ти става много, много приятно“, сподели пред „Вяра“ Кирил Огненски. Той е категоричен, че с удоволствие би повторил полета с парапланер. Също така разкри, че се планира фестивал в местността Остроган.
„Преди пандемията организирахме старт на Национално състезание по парапланеризъм, който носи името на тази местност.

Тогава дойдоха много хора от страната и чужбина. Преди няколко години там беше направена сеч, за която директорът на Горското стопанство разреши да се извърши. Засадихме трева, направихме заслон и предстои да подобрим мястото още повече. И до ден днешен идват хора от цяла България и чужденци, за да летят. Всички посетители казват, че това е изключително красиво място и условията са идеални. Планираме да направим фестивал, но засега не искам да разкривам подробности. Съобразяваме се с мерките, свързани с пандемията с коронавирус. Ако те бъдат разхлабени, идеята ще се осъществи”, каза Кирил Огненски.

Димитър ИКОНОМОВ