Кметът на Благоевград Ат. Камбитов: Кандидатирам се за трети мандат

Атанас Камбитов

Общината ще съди съветника Калоян Ханджийски за недоказани обвинения, ще печелим по 20 000 лв. на година от изграждането на водопровода за минерална вода по договор с Р. Калайджиев

 Калоян Ханджийски

Румен Калайджиев

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов ще се кандидатира за трети управленски мандат през идната 2019 година. Това обяви самият той по време на пресконференция. „Напоследък много хора се интересуват и се притесняват дали ще се кандидатирам за трети мандат. Обикновено се старая да го казвам по-дипломатично, но явно оставам неразбран. Така че може с големи заглавия да пишете: Да, Камбитов категорично ще се кандидатира през 2019 година за кмет на Благоевград.
По-нататък гражданите на Благоевград ще решат. Глас народен, глас божи”. Това обяви на пресконференция градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов. Той даде първа пресконференция след лятната отпуска. На нея градоначалникът обобщи свършената до момента работа от страна на общинската администрация в Благоевград и направи пълен отчет по повод ремонтите в детските градини и училища. Ремонтните дейности по цялостното реновиране на площада в града ще приключат през месец октомври. Това каза по време на пресконференция кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. По думите му е нормално да има ремонти, които са съпътствани с неудобства и трудности, но за да се случи нещо, трябва време. „Излязоха и редица скрити проблеми – кратери, по време на работа. Имаше редица коментари, че ремонтът не е бил нужен, а се оказа, че е бил неотложен“, каза още Камбитов. Дейностите се извършват по проект „Благоустрояване на градската среда“, в който са включени общо 4 обекта. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта възлиза на 13 177 504.12 лв. Строително-монтажните дейности, които се извършват в центъра на града, са част от обекта „Обновяване и облагородяване на площад „Георги Измирлиев-Македончето“, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация-Благоевград, Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Регионална здравна инспекция. Самият обект включва цялостно обновяване на площад „Георги Измирлиев-Македончето”, който е изграден в годините 1985-1987 г. Целта е максимално запазване на настоящото архитектурно-художествено оформление на обекта. Цветовото решение на площада се запазва в оригиналния му вид като доказан символ на града, както и като обект на авторско право на неговите автори. Кметът съобщи още, че общината ще даде на съд лидера на ДСБ и общински съветник в Благоевград Калоян Ханджийски. “Той непрекъснато отправя недоказани обвинения, било то за некомпетентност, или прави други внушения за служителите на общината или говори направо откровени лъжи. Няма да позволя подобно поведение и ще му се наложи да доказва всичко в съда”, каза Камбитов. На брифинга той информира още, че боклукът на Благоевград ще се извозва до Костинброд. Така ще бъде до края на годината, когато се очаква да заработи новото депо. Той допълни още, че новата учебна година в Благоевград ще стартира нормално с обновени училища. Очаква се до края на годината да се направи и първа копка за нова църква в града.

Договорът за изграждането на водопровода за минерална вода до хотел „Езерец” на Румен Калайджиев и до общинския закрит плувен басейн в комплекс „Пирин” е изгоден за община Благоевград. Това каза на пресконференция днес кметът д-р Атанас Камбитов.
Общата стойност на строително-монтажните работи е 643 000 лева. От тях частният инвеститор плаща 343 000 лв., а общината – останалите 300 000 лева. В същото време обаче за басейна в хотел „Езерец” ще се ползва дебит от само 1,09 литра в секунда минерална вода, а за общинския басейн – 4 литра в секунда.
„Това означава, че ние ползваме 80% от дебита, а плащаме по-малко от половината сума за изграждането на трасето. Освен това частният инвеститор поема за своя сметка обновяването на резервоара във Владишкото, както и смяната на помпите. Дълги години минералната вода изтичаше по улиците, сега ще я ползваме за развитието на туризма”, каза кметът Камбитов.
Той уточни, че общината ще печели и по 20 000 лева на година от концесионната такса, която ще плаща собственикът на хотел „Езерец”. По думите на градоначалника ремонтите на водопровода ще приключат до 10 септември.