Кметът на Дупница Методи Чимев сложи параф на договора за сондаж на минерална вода

Кирил Огненски
  • Кирил Огненски: Бистрица ще се развие в сферата на туризма

  • Местните жители чакат селото да стане курортна дестинация

Договорът за сондаж на минерална вода в района на дупнишкото село Бистрица вече е сключен официално. Контрактът с фирмата изпълнител беше подписан от кмета инж. Методи Чимев и дейностите могат да започнат.
Както е известно, община Дупница проведе процедура по избор на изпълнител с прогнозна цена от 646 583 лева, като поръчката беше спечелена от „Геосервизинженеринг“ АД – Асеновград.

Мястото, където ще бъде поставена сондата.

Компанията е специализирана в тази дейност и единствена се яви на процедурата.
„Договорът е вече факт и стартират същинските сондажни дейности. Темата бе отворена, след като 2-годишните проучвания в района от екипа на проф. Щерев показаха наличието на минерална вода около 60 градуса на дълбочина 900-1000 метра с дебит между 45-50 л/сек. Самият проф. Щерев обяви на официалното презентиране на резултатите, че ще преследваме “улавяне” между 20-25 л/сек. Едва ли има човек, който да не се съгласи, че подобно минерално находище и експлоатирането му ще промени изцяло целия район в развитието на балнео- и СПА туризма, което от своя страна ще повиши икономическия растеж на района с разкриване на работни места и възможности за различни бизнес начинания. В началото на идната есен трябва да е готов сондажът“, коментира кметът Чимев.
„Вяра“ посети мястото, където ще бъде монтирана сондата. То е близо до последните къщи в селото. Оттам се открива гледка и към Панорамната площадка „Софарджик“, която през последните месеци се превърна в истинска атракция за туристи от цяла България.

Методи Чимев

„Радвам се, че от понеделник вече има сключен договор с фирмата изпълнител за сондажния кладенец за минералната вода в Бистрица. Това е нещо много важно не само за самото село, а и за цялата община, защото предполага едно бъдещо развитие в сферата на туризма. Неведнъж сме говорили, че това е начинът и именно на това трябва да се наблегне, за да има развитие. Проучванията бяха в продължение на две години. Имаше много съмнения от жители на Бистрица и хора от общината дали това ще се случи. Ето, сега вече самият договор е факт“, каза кметът Кирил Огненски.
Той поясни, че фирмата има 250 дни за изпълнение, като срокът е започнал да тече веднага след подписването на договора.

Костадинка Милошова

„Пожелаваме успех при извършването на сондажа и се надяваме всичко да се случи така, както го планираме и желаем. След това мисля, че нещата ще бъдат по-лесни. Интересът към имоти в Бистрица и сега е огромен. Буквално от сутринта, когато новината вече се разпространи, телефонът ми не спира да звъни. Хора ме питат дали договорът е сключен, дали това с минералната вода е истина. Това ще привлече доста големи инвестиции. Знаете, че хората с възможности чакат да видят някакъв окончателен резултат и тогава да похарчат парите си тук. Вярвам, че село Бистрица и община Дупница ще се развият още повече след този сондаж“, допълни кметът.
Кирил Огненски подчерта и огромния интерес, на който се радва Панорамната площадка „Софарджик“.
„Постоянно има хора. С тази площадка Бистрица се радва на изключително много посещения. Дори аз самият не очаквах чак такъв интерес. За радост идват много хора от най-различни места. В неделя беше страшно, имаше над 300 човека.

Радка Манева

Изненадващото за мен е, че идват посетители от какви ли не места. Например през уикенда имаше група от Мизия. Те научават от медиите, от социалните мрежи или от приятел и идват да се насладят на уникалната гледка. Но не е само тя. Територията над Бистрица предполага страхотно много възможности за туризъм и разходки. Екопътеката до морените на Самоковището беше изградена през 2012 година. Бистрица е и изходен пункт за Седемте рилски езера, основно за хижа „Иван Вазов“, а оттам и за Рилския манастир. Туристите, които са идвали, знаят за какво става въпрос. Дори и тези, които не са идвали, също са запознати. Те знаят какво е на Пазар дере или на Раздела. То и самото му име идва от това, че разделя маршрутите. От другата страна по долината, от дясната страна на Бистрица, нагоре са Градинските езера, връх Фенерка. За това място има поверие, че е светилище. Има и други места, които разполагат с огромен потенциал за развитие на туризма в региона“, завърши Кирил Огненски.
Местните жители на Бистрица също се надяват, че сондирането на минерална вода неминуемо ще помогне за развитието на селото.
„Би било чудесно, ако това стане факт. Не съм чула подробности, но селото ще може да се развие много. Защо да не станем курорт, както е например Сапарева баня? Това ще бъде от полза на всички нас. Още преди години се заговори за минерална вода, която е бликнала над яслата в селото, но така и нямаше развитие. Дано сега нещата бъдат доведени до край“, коментира каращата 86 години Радка Манева.
Нейната съседка Костадинка Милошова, която е почти на 89 години, също изрази надежда, че Бистрица ще се превърне в курортно селище.
„Аз също знам за минералната вода, която се появи в близост до яслата. Тогава също имаше докарана сонда, но не знам какво се случи. Чувам, че сега нещата са по-сериозни и дано да станат. По този начин ще има повече туристи и гости, които да идват при нас. Нашите деца и внуци пък ще имат повече работа и по-добър живот. Много се надявам този път това с минералната вода да се получи“, каза Костадинка Милошова.

Димитър ИКОНОМОВ