Кметът на Дупница М. Чимев опрощава данъците за 3 години на дупничани, станали родители през 2017 г.: Общината се топи с по 500 души на година

Съветниците гласуваха Бюджет 2017 в размер на 24 677 493 лв.

ОбС учреди „Дупницатранс”, 4 нови автобуса за 1 млн. лв. ще въртят курсове през 15 мин. от кв. „Байкал” до социалните жилища

01-01-4-5067249_n

Кметът Методи Чимев и председателят на ОбС Ивайло Константинов

Кметът на Дупница Методи Чимев опрощава данък сгради и такса смет за 3 години напред на всички жители на общината, които ще станат родители през 2017 година.

Идеята си за подпомагане на родителите в общината кметът представи на последната сесия на ОбС-Дупница, а съветниците гласуваха „за”. Така новородените през 2017 година бебета в Дупница да получат помощи в размер, равен на дължимия данък и такса битови отпадъци за имотите, които са регистрирани по постоянен адрес на родителите им.

За един среден имот данъкът и такса смет излизат около 160 лв. За три години това прави около 500 лв. Бебетата, които са вписани по селата, ще получават освен това и безплатни детски градини за 1 година. Таксите за детска градина възлизат на около 400 лв.

„Това е една от най-хуманните инвестиции. Дупница се гордее с вас, аз съм горд, приоритет в работата на нашия кмет е грижата за децата”, каза ГЕРБ съветникът Емил Гущеров.

Общинските съветници приеха Бюджет 2017 на община Дупница в размер на 24 677 493 лв. Против бяха съветниците от БСП.

Лидерът на БСП Станислав Павлов заяви, че няма да подкрепи бюджета. „Настоявам да подкрепите местния бизнес”, каза Павлов. Кметът Методи Чимев попита „Как да го подкрепя? Не приемам подхода „няма да подкрепя бюджета”, без да ми дадете конкретни предложения, насока. Какво да реализирам, кажете? Утре ще кажете, че трябва да се извиня, че слънцето е изгряло. Ако сте си направили труда да наблюдавате събитията през последните години, може да ви е направило впечатление, че когато дойдох, Дупница имаше една детска градина карабина, построена за 600 000 лв. Учителското съсловие беше с 1,5 млн. лв. просрочие на заплатите. Училищата и детските градини не бяха санирани, общината беше без ток и телефони. Това, което съм заложил в бюджета като насърчаване на раждаемостта, е нещо, което всеки човек би желал да направи на мое място. Всичко това е обвързано с финансов ресурс и финансови възможности.

01-01-2-767_n

Положението ни беше такова, че първо ние мислихме как да оцелеем, после гледахме какво може да се направи. Вече мислим какво може да се направи.

За миналата година имаме 348 новородени. Издадените смъртни актове са над 800. Фактите са притеснителни. Община Дупница намалява с около 500 до 700 души на година. По 500 души напускат града”, защити предложението си кметът Методи Чимев.

„Ние сме опозиция и сме длъжни да гласуваме против. Освен всичко друго съм страшно обиден – не на вас, г-н Чимев, а на премиера за това, че сложи всички членове на БСП в един кюп, като ни нарече с най-различни обидни епитети”, каза съветникът от БСП Георги Пехливански.

На микрофона излезе най-новият общински съветник Ивайло Петров, който взе думата за първи път. Той се похвали, че е бил на семинар на Боровец и там чул от ораторите на заседание на регионалния съвет за развитие на Югозападния регион, че община Дупница е на последно място по усвояване на средства от ЕС в региона.

„Разлог и Белица са усвоили 7 пъти повече от общините Дупница и Кюстендил”, заяви Петров.

Кметът Методи Чимев настоя Ивайло Петров веднага да се извини и обяви думите като лъжа.

На микрофона излезе зам.-кметът по еврофондовете Красимир Георгиев. Той определи изказването на Ивайло Петров като пълни глупости и манипулация. „Как сте влязъл на заседание на регионален съвет за развитие на Югозападния регион? Та вие не сте делегат, явно сте влезли през задния вход.

По програма „Регионално развитие” до момента няма нито един приключен проект. Нито в Белица, нито в Разлог, нито в София, никъде в България. Проектите започнаха да се разглеждат в края на миналата година. Срокът за изпълнение на първите 75% от бюджета на проектите се изплащат през 2018 г. В момента не можете да говорите какво е изпълнено и какво не за периода 2014-2020 по „Региони в растеж”.

01-01-1-4313456_n

Тази седмица кметът Методи Чимев подписа с МРРБ договора за 1 млн. лв. за подземната инфраструктура на жк „Бистрица”. Това са пари извън бюджета на програмата. В понеделник обявяваме процедурата за избор на изпълнител на проекта. Гарантирана е подмяната на водопровода и канализацията. Технически не е възможно до 31 юни 2018 година да се подпишат договорите с министерството и да се проведат обществените поръчки. Така че нещо сте слушал, но очевидно нищо не сте разбрали. Това са сериозни теми, подготвяйте се. Само две общини от област Кюстендил са бенефициенти по програмата и това са община Кюстендил и община Дупница. Другите общини не са бенефициенти. Дупница е единственият необластен град, чийто бюджет в „Региони в растеж” е по-голям от този на област Кюстендил. Нашият бюджет е 19 млн. срещу 18 млн. за Кюстендил”, каза Георгиев.

„Целта на бюджета е кметският екип и ние като общински съветници да излъчим позитивните послания пред всички потенциални инвеститори. България е в състезание за инвестиции с целия останал свят, а Дупница – с всички останали общини в България. Нека да не припомням какъв беше имиджът на града преди време.

Парите обичат тишината, спокойствието и законите. Нито на национално ниво законите са такива, че да се спазват от всички, нито на местно. Нека да не търсим под вола теле. Искаме някой да дойде да построи завод в Дупница за каквото и да било, но това поставя пред нас въпроса как ще привлечем този инвеститор. Откъде ще намерим специалистите? Ние не можем да намерим трима специалиста, камо ли 3000. Затова въпросът колко ще инвестираме сега в култура и образование, колко ще дадем на тези звена е изключително важен. Освен това трябва да направим така, че хората да се чувстват добре в града си”, каза председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов.

100 000 лв. от бюджета са определени за спортните клубове и целево 50 000 лв. за ФК „Марек”. 20 000 лв. отиват за общински училища с маломерни паралелки в малките населени места. 22 000 лв. са предвидени за обезщетения и помощи. 2000 лв. са за помощи при погребения, 15 000 лв. ще се дадат по програма „ин витро”. 5000 лв. са предвидени за социално слаби жители на общината. 284 700 лв. са парите за читалищата. За културни мероприятия и празници сумата е 102 200 лв.

01-01-3-90_n

Съветниците гласуваха Бюджет 2017.

13 625 259 лв. от бюджета са от държавни дейности, за местни дейности парите са 11 052 234 лв., в това число 368 815 лв. за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи.

Неразплатените сметки на общината са сведени от около 20 млн. лв. на около 2,5 млн. лв.

С пълно мнозинство съветниците уредиха търговско дружество с ограничена отговорност „Дупницатранс”. Дружеството ще обслужва новата линия на градския транспорт по направлението кв. „Байкал” – Транспортна болница – автогарата – ул. „Венелин” – ул. „Кирил и Методий” и до Социалните жилища, която включва 13 спирки по маршрута. Автобусите ще осъществяват по 40 курса в делничен ден и ще вървят през 15 минути, през празниците ще има 20 курса.

В „Дупницатранс” ще работят около 10 души, 6-има шофьори, управител и счетоводител. Управител ще бъде Силвия Илинска. Съветниците й гласуваха заплата от 860 лв. месечно.

Зам.-кметът по европейските въпроси Красимир Георгиев уточни, че Илинска е най-подходящият човек в общинска администрация с оглед на образованието й по европеистика. 25-годишната Илинска е служителка в отдел „Транспорт”. Кметът Методи Чимев уточни, че тя ще изпълнява длъжността временно до провеждането на конкурс.

01-01-6

Управителката на „Дупницатранс” Силвия Илинска и зам.- кметът Красимир Георгиев

Общинският съветник от БСП Георги Пехливански покани Силвия Илинска на микрофона, за да запознае съветниците с визията си за новото дружество, което ще оглави. Пехливански джентълменски уточни, че се надява Илинска да покаже качествата си на конкурса за поста.

„Предприятието ще се самоиздържа от продажба на билети на цени от 0,70 лв. Годишната издръжка на предприятието ще възлиза на 120 000 лв. Толкова ще бъдат и приходите. Сметката я направихме на база пътникопоток. Автобусите ще извозват по 400 човека на ден. В най-лошия случай дори – от спирка да се взема по 1 пътник, пак приходите няма да са под 120 000 лв. Освен това, ако се случи загуба, предприятието е обезпечено от национални субсидии. Плащанията се покриват от държавата. Най-хубавото в случая е, че сме спечелили европейски проект за тази цел на стойност 5 млн. лв. С 1 млн. лв. ще закупим 4 чисто нови автобуса от по 240 000 лв. Останалите около 4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в инфраструктура за изграждане на водопровод, канализация и асфалтиране на улиците по маршрута. Предвижда се изграждането на нови спирки с електронни системи за управление”, каза Георгиев.

01-01-7-783_n

Емил Гущеров от ГЕРБ приветства идеята на кмета родителите на новородени да не плащат данъци.

„Ако някой очаква от това предприятие да изкара пари, ще се излъже. Единственото хубаво на това предприятие е, че чрез него ще може да оправим инфраструктурата. Не искам да бъда лош пророк, но ако не потръгне, има опция държавата да обезпечи загубите. Затова тази идея е необходимото зло”, каза председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов.

Съветниците удължиха срока за набиране на съдебни заседатели. Квотата е 50 човека. До този момент са записани само 11 педагози. Необходими са още 40 човека, обяви ОбС шефът Ивайло Константинов и добави: На възраст от 18 до 64 години, 6,71 лв. плаща съдът за 1 час, за два часа – 13,40 лв., като съдът поема и транспортните разходи.

Председателят на комисията по избор на съдебни заседатели Емил Станкев уточни, че кандидатите трябва да имат средно образование, да не са били агенти на ДС, да представят подробна автобиография и медицинско свидетелство при секретарките на ОбС.

01-01-5-12064_n

Станислав Павлов и групата на БСП не подкрепиха бюджета.

01-01-5771_n

Кметът Чимев и Станислав Павлов продължиха дебатите около бюджета и след гласуването.