Кметът на Перник Вяра Церовска приветства учениците в ОУ „Св. И. Рилски“, директорът на ГПЧЕ „С. Радев“ Т. Крумова изрази задоволство от ремонта на 129 437 лв.,

По традиция кметът Вяра Церовска и зам.-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Севделина Ковачева, Йордан Павлов, секретарят Радослава Манова и кметът на кв. “Изток” Емил Костадинов откриха с много вълнения и емоции новата учебна година в Перник. На първия учебен ден присъства и проф. Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието. Те пожелаха на децата да бъдат здрави и упорити, а на учителите любовта на учениците, което е най-ценния дар за труда им. Както всяка година, с най-голямо вълнение и трепет в училище влязоха първокласниците. Към тях беше насочено цялото внимание и отделено специално място, а те с блеснали очи и букети в ръце слушаха празничните програми и поздравления. Кметът на Община Перник Вяра Церовска присъства учениците и учителите на тържествената церемония в ОУ „Св. Иван Рилски“ “Скъпи ученици, вярвам, че в училище ще намерите атмосфера и стимул за творческа изява.

 

До вас са хората, които ще дадат крила на мечтите ви. Пожелавам ви вълнуваща и незабравима учебна година, търпение и воля, за да израствате. Нека времето, прекарано в училище, бъде изпълнено с много усмивки, нестихващо любопитство и нови приятелства. Учете, мислете, експериментирайте, вярвайте!”, сподели кметът Вяра Церовска и пожела на добър час. Директорът на учебното заведение Бойко Свиленов пък заяви с гордост за ремонта, който предстои да бъде направен на училищната сграда, средствата се отпускат от министерството на образованието. Кметът Вяра Церовска поздрави и възпитаниците на училището в село Рударци.

„Първият учебен ден има специално място в сърцето и душата на всеки. За мен този ден винаги носи хубави чувства и емоции. Вълнението е голямо! Честит празник и на добър час, скъпи ученици, учители и родители“, пожела кметът Вяра Церовска. Малките палавници бяха поздравени и от кмета на селото Богдан Богданов, който не скри вълнението си от направения ремонт в сградата а учебното заведение, а реализирането му става със съдействието на общинското ръководство. Топли думи и пожелания отправи и проф. Костадин Костадинов, който заяви, че това е един вълнуващ и искрен празник за децата, за учениците, за семействата и за учителите.

„Празник, който съчетава приемствеността между поколенията, традициите и надеждата за бъдещето“, допълни проф. Костадинов . Много емоционално и вълнуващо беше приветствието на кмета Вяра Церовска и в ГПЧЕ „Симеон Радев“. „Скъпи ученици, нека времето, прекарано в училище, бъде изпълнено с много усмивки, нестихващо любопитство и нови приятелства. Учете, мислете, експериментирайте, вярвайте! Уважаеми учители, обръщам се към вас с особено вълнение, защото да си учител е не само професия, а истинско призвание! Огромна благодарност за всеотдайния труд и обич, с които съхранявате образованието и науката, за търпението и желанието, с които вдъхновявате нашите деца. Пожелавам Ви здраве и мъдрост“, каза кметът и пожела спорна и ползотворна учебна година. Празникът там беше уважен и от народният представител Красимир Велчев, зам.-кметът Владислав Караилиев и проф. Костадинов. От своя страна ръководството на учебното заведение изненада кмета като и подари специален плакет във връзка с празника Вяра Надежда и Любов и мъченица София. Беше изказана и благодарност към градоначалника от директора на гимназията Теменужка Крумова за съдействието и реализирането на ремонта на покривната конструкция. Стойността на строително-монтажните работи възлизат на 129 437 лв., като средствата са отпуснати целево от Министерството на образованието и науката, а проектирането е за сметка бюджета на учебното заведение. Зам.-кметът Севделина Ковачева приветства учениците и учителите в 12-то ОУ „Васил Левски“ и ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ .

На празника в учебните заведения присъстваха и народният представител д-р Александър Александров, както и кмета на кв. Изток Емил Костадинов. „В първия учебен ден приемете моите най – сърдечни поздрави, по случай началото на новата учебна година. Ден, в който отбелязваме тържеството на духа и знанието, пожелаваме на добър час на нашето бъдеще и с трепет гледаме как децата ни прекрачват прага на родното ни училище. От сърце Ви пожелавам да бъдете упорити в преследването на мечтите си и уверени в способностите си“, посочи Ковачева. Кметът на “Изток” Емил Костадинов пожела здраве, бодър дух, енергия и увереност, с които учениците да преследвате целите си в света на знанието. “Скъпи ученици, овладейте знанието и науката, бъдете здрави и щастливи. От подготовката Ви в училище днес, зависи успешната Ви реализация в бъдеще”, сподели още Костадинов. Първият училищен звънец удари и в Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски”, а събитието беше уважено от зам.-кмета Денислав Захариев. „Училището, което винаги е било и ще бъде един неизчерпаем източник на познания, сила и авторитет. Поддържайки огъня на знанието, то е успяло да превърне всеки един от нас в образован гражданин на света, както и да помогне на нацията ни да оцелее независимо от историческите катаклизми, които е преживяла“, пожела Захариев. Новата учебна година в Х ОУ „Алеко Константинов“ и ХІ ОУ „Елин Пелин” беше открита от зам.-кмета Владислав Караилиев. Той поздрави всички от името на кмета с новата учебна година и заяви, че основна задача на училището днес е да подготвя личности, които придобиват нови знания и умения, необходими за справяне с проблемите не само в учебна и професионална среда но и в всяка житейска ситуация. От името на кмета Вяра Церовска поздравления за първия учебен ден в VІІ ОУ „Г. Сава Раковски“, ОУ„Св. Константин Кирил Философ“, 16-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методиий“, ІХ ОУ „Темелко Ненков“ и СУРИЧЕ „Петър Берон“ поднесоха зам.-кметът Йордан Павлов и секретарят Радослава Манова. „Пожелавам вълнуваща и незабравима учебна година, а времето прекарано в училище да бъде изпълнено с много усмивки, нестихващо любопитство и нови приятелства. бъдете спокойни – до вас са вашите учители. Пазете традициите на вашето училище, умножавайте успехите му, почитайте всеотдайността на своите преподаватели! Не се отказвайте от мечтите си, защото те са вашите криле. Вървете напред смело и решително! Искайте, защото можете! Не се страхувайте от трудностите, а ги побеждавайте“ , сподели Радослава Манова. Тази година 751 първокласници прекрачиха за първи път прага на училището.