Кметът на Перник запозна премиера с водните проекти за 2021 г.

Кметът на Перник Станислав Владимиров запозна премиера Бойко Борисов с детайли относно водните проекти за 2021 г. Както знаете, днес премиерът Борисов провери хода на дейностите по ремонта на пречиствателната станция за питейни води на Перник заедно с градоначалника Станислав Владимиров и зам.-кмета Мирослав Стоицев.
По съоръжението, което ще бъде едно от най-модерните в страната, текат довършителни работи, а след приключването им то ще работи изцяло автоматично. Във връзка с нуждата от средства за допълнителна модернизация на довеждащата инфраструктура премиерът обясни, че ще бъде разгледана възможността по линия на българския В и К холдинг да се финансира и изграждането на допълнителни съоръжения – ламелни утаители, подмяна на саваците със система за автоматично управление, изграждане на нова изходна шахта и водопровод към нея, както и връзка със старата пречиствателна станция.
За всичко ще са необходими около 2 млн. лв. и това значително ще подобри качеството на водата за перничани. Кметът Владимиров напомни, че през 2020 г. в Перник са подменени 60 километра водопроводи, но работата няма да спре дотук. През тази година Общината ще инвестира средства за подмяна на водопроводите не само в града, но и в селата. „Предвиждаме със собствени средства и пари от МРРБ да подменим 25-30 километра водопровод“, подчерта кметът. Още тази година в Перник ще започне работа по големия воден проект, чрез който ще се ремонтира старата канализация и ще се изгради нова на места, където досега е липсвала.
Ще се подмени и довеждащият водопровод по протежението на най-голямата пернишка улица „Юрий Гагарин“. По думите на Владимиров това е изключително скъп и важен ремонт. По време на разговорите стана ясно, че в четвъртък се очаква да бъдат отпуснати средства за довеждащ водопровод до село Драгичево. През 2021 година година ще се работи и по втория етап на водоснабдяването на село Ярджиловци. Зам.-министър Николай Нанков обяви, че съвсем скоро се очаква да започне и ремонтът на пътя от Владая до пътен възел „Даскалово“.
„Кметът Владимиров като народен представител е задавал много въпроси и държеше и пернишката част от пътя да бъда ремонтирана. Този ремонт ще започне до няколко дни“, обеща Нанков.