Кметът на Самоков Вл. Георгиев освободи 71-год. Росица Герова като управник на с. Ново село след 32 г. служба

Кметът Владимир Георгиев заедно с Росица Герова

Хигиенистката Величка Стойнева пое поста

 

Кметският наместник в самоковското Ново село Росица Герова е освободена от длъжност след 32 години служба. Жители от селото потвърдиха новината, като поясниха, че хората са неудовлетворени от работата й и са искали многократно да бъде освободена от заеманата длъжност.

Величка Стойнева

„Години наред искахме Герова да бъде освободена, поведението й не съответстваше на отговорния пост, над 10 години е пенсионерка. Напоследък не се справяше добре и със служебните си задължения. Съвсем скоро я помолихме да премахне опасни дървета, но не пожела да вземе мерки. Имаме и жалби до кмета Георгиев. Време беше да я наследи някой млад, амбициозен човек“, разказаха местни хора.

Преди прекратяването на договора Герова е била предупредена от администрацията да си изчисти неизползвани платени отпуски. Общинският кмет Георгиев е прекратил договора на Герова преди седмица. Нейното място зае Величка Стойнева, която е дългогодишен технически изпълнител и хигиенист в кметството. На кметската длъжност в селото Росица Герова е от далечната 1984 г. от БСП, самата тя е родена през 1947 г.

През 2015 г. цялото самоковско Ново село се вдигна на бунт срещу управничката си. Тогава над 150 души скочиха срещу кметицата, твърдейки, че тя използвала служебното си положение за лични облаги, за несвършена работа по административни услуги. Други пък оценяваха работата й, като я хвалиха с асфалтирани и осветени улици, строени мостове, чешми и подпорни стени, построени обществени сгради (административна, библиотека) и поддържани такива (училище и читалище), единствения селски храм.

Потърсихме за коментар Росица Герова, тя потвърди новината и сподели, че кметът Георгиев е прекратил договора й на 23 април, но не поясни мотива за освобождаването й. “Да, вече не съм кметски наместник. Не се сърдя на никого, тръгвам си от този пост с достойнство, горда съм с това, което съм направила. Пожелавам на Величка успехи, да стопанисват изграденото, да помагат на хората“, сподели пред „Вяра“ Росица Герова. „Най-хубавите ми спомени… са свързани с изграждането на черквата „Св. Петър и Павел“. Дотогава сигурно бяхме единственото село в България без черква. „Слънце за камбана“ – така нарече книгата си за селото и Хрим Христовски, защото църква нямахме. Помагаха много хора, основен спонсор беше Иван Палев. Бай Кольо Върбев я измайстори, помагаха хора от селото, обзаведохме я, изписахме я… това са най-хубавите ми спомени от кметуването“ – споделя още Герова. Преди да се направи църквата, новоселци закачали икони по дърветата. „Малко, но приветливо ни е селото, обичам си го“ – казва развълнувано Росица. „Пожелах на новата кметица да кметува колкото аз. Искам да благодаря от сърце на всички кметове на Самоков, с които работих през годините, на кметовете на селата, сред които имам много приятели!“ – казва още Росица Герова.

 „На всички пожелавам да са живи и здрави, да се помага на хората от Ново село и да се пази изграденото и създаденото!“ – казва Росица Герова.