Кметът на Симитли от границата със Северна Македония: Ситуацията е изключително сериозна

„Пожарът, който гори между Делчево и Пехчево, достигна селата Негрево и Църник, но все още е на безопасно разстояние от границата с община Симитли. Това съобщи в късния следобед в четвъртък кметът Апостол Апостолов, който лично отиде на границата с Република Северна Македония, за да провери каква е ситуацията около огненото бедствие в съседната държава. Кметът бе придружаван от председателя на Общински съвет-Симитли Владимир Христов.

Кметовете на населените места в община Симитли са предупредени да следят ситуацията с особено внимание. По последни данни вчера не се налагаше евакуация на населението от най-близките села Сушица, Сухострел и Брестово. Такава ще бъде разпоредена само ако ситуацията се усложни и се появи реален риск за хората, живеещи в селата, посочи Апостолов.

Той уточни, че държи непрестанна връзка с институциите в Р. Северна Македония, както и със служители на РДПБЗН – Благоевград, които участват в гасенето на огъня.

„От страна на Република Северна Македония е създадена организация, на терен са стотици хора, както и хеликоптери, но към момента огънят не може да бъде спрян”,каза кметът на община Симитли.
Кметът Апостолов е провел разговор и с директора на Държавно горско стопанство „Симитли” Благой Кишев, който го е уверил, че в района на границата между Р. Северна Македония и община Симитли ще бъде изпратен булдозер, който да прокопае просека, която да спре огъня, ако премине през нашата граница.
От ръководството на община Симитли отново отправиха апел към гражданите, живеещи в по-високите населени места на града, намиращи се в близост до границата със Северна Македония, да бъдат максимално концентрирани и внимателни и при необходимост да слязат надолу към града.

 

Снимки: Община Симитли