Кметът на Струмяни Емил Илиев пи вино с 3-те съпруги на бог Бакхус в Илинденци, кметът Димитър Бръчков най-вещ в зарязването на лозята – Дионисий му писа 6

Царят на бялото и червеното вино Иван Станишев получи златен кръст и икона на св. Богородица на празника на виното

Савина Чалъкова, Мария Нешкова и Цветелина Апостолова главозамаяха гостите с красотата си по-силно от червения еликсир

24-01-01-7051_n-copy24-01-01-012_n-copy

Кметът на община Струмяни Емил Илиев и колегата му Димитър Бръчков от Петрич зарязаха лозята край село Илинденци пред цяла плеяда богове на виното. Емил Илиев имаше честта да пие от червения еликсир в компанията на древни красавици, съпруги на бог Бакхус. В зарязването на кметовете помогнаха бившият депутат Димитър Делчев и първият мъж на Илинденци Илия Башлиев.

24-01-01-865_n-copy 24-01-01-9769_n-copy

От планината слязоха боговете на Олимп: Бакхус, Деонисий, Закхей и Сабазий заедно с трите жени на бог Бакхус, които благословиха лозята на месните стопани и орисаха реколтата да е богата.

24-01-01-9956_n-copy 24-01-01-4652_n-copy 24-01-01-800_n-copyВ ролята на боговете и жените майсторски се превъплътиха младежи и девойки от село Илинденци. Мартин Стаменов влезе в кожата на Бакхус, Дионисий бе Ангел Станишев, Закхей – Марио Рибнишки, Сабазий – Васил Атанасов, а съпругите на Бакхус – Савина Чалъкова, Мария Нешкова и Цветелина Апостолова. В ролята на св. Трифон беше Паоло Чанев, а Керацуда – Зоя Диманкова – Грозданова. Боговете вещо наблюдаваха как първите мъже зарязват лозята, а присъдата бе категорична – кметът на Петрич Димитър Бръчков е най-вещ и чевръст с лозарската ножица.

24-01-01-0585_n-copy 24-01-01-230_n-copy

Старт на празника бе даден още от сутринта със зарязване на лозовите масиви в местността Масовец, където местните лозари и винопроизводители извършиха ритуала с преливане на вино върху лозите. След това стопаните пийнаха вино и похапнаха топла скара с пожелание да има повече грозде по лозята и повече вино в бъчвите. На обяд на празнично украсената сцена на площада пред кметството започна церемонията по награждане на най-добрите бели и червени вина и избиране на цар на виното. Преди това всички гости бяха посрещнати от кмета на селото Илия Башлиев и почерпени с червено вино букет и бяло вино керацуда в градинката пред кметството. Кметът на Струмяни Емил Илиев и заместниците му Фиданка Котева и Петя Тасева с усмивка посрещаха всички гости.

Бяха раздадени награди и за гостуващо вино. За цар на бялото и червеното вино беше коронован Иван Станишев от село Илинденци. Кметът Емил Илиев му връчи наградата заедно с икона на света Богородица и златно кръстче. Официлните гости – кметът на Петрич Димитър Бръчков, Ани Бистричка зам. областен управител, и Димитър Делчев – бивш депутат, аплодираха бурно победителя. Първо място спечели Красимир Илиев за най-добро червено и най-добро бяло вино, но наградата му получи кметът Илия Башлиев, защото Красимир имал много гости у дома и не можа да се измъкне за церемонията. Във всяка къща в Илинденци имаше гости и се чуваше музика и песни. За доброто настроение на площада се погрижиха оркестър “Русалка” формация “Огражденска четворка” и “Малешевци”. Гостите на празника на боговете на виното бяха поканени от кмета Емил Илиев и заместниците му да разгледат новопостроените глинени къщи в горната махала на селото под скалите. Организацията на празника беше отлична и всички останаха много доволни и силно впечатлени от запазваве на хилядолетната традиция по отглеждане на лозя и производство на вина от трудолюбивите заселници в Илинденци – кърчовалии, крушовалии и заровалии. Стопанин на глинените къщи е Илия Кутлев от Илинденци със съпругата Малина, които се завърнали от София, за да живеят и работят в селото. 25-ият празник на боговете на виното е организиран от община Струмяни, кметството в с. Илинденци и Арт Център – Илинденци.