Кметът Паунов и зам.-областният Попниколов поднесоха цветя за 115 г. от избухването на Илинденско – Преображенското въстание в Кюстендил

В Кюстендил отбелязаха 115 годишнината от избухването на Илинденско - Преображенското въстание

В Кюстендил бе отбелязана 115 годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Венци и цветя на паметника на Тодор Александров поднесоха, областният управител Виктор Янев, неговите заместници Райчо Цветин и Матей Попниколов, кметът на Кюстендил Петър Паунов, зам.- кметовете Светослав Василев и Надя Каратова, представители на ОС- Кюстендил, представители на политическите партии и граждани. Паметта на загиналите беше почетена с едноминутно мълчание и с падане на колене.

„В Илинденско-Преображенското въстание, Кюстендил заема ключова позиция, защото тук се съсредоточават голяма част от четите. И ако в Битолски окръг има Смилево, в Странжда има Петрова нива, то в Кюстендил има Сенокос. Там се събират четите, там освещават знамената си и от там тръгват на поход за Македония. Кюстендил е също мястото, където се завръщат военните формирования, оцелелите бойци, за да продължат своите действия и след Илинденската епоха. Водят се близо 300 неравни сражения, на 26 хиляди въстаници срещу 350-хилядна турска войска. Над 70 хиляди души остават без дом, а хиляди са убитите и ранените. Кървавото потушаване на въстанието води до пристигането в България на над 30 хиляди български бежанци, първите от които приютява Кюстендил”, каза в словото си историка Ангел Джонев.

Втори август е официален празник на Кюстендил с решението на ОС- Кюстендил през 1997-ма година.